Dyskusja: AUDIO x48
Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.02.2003, 12:14   #60
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
cemi83 napisa***322;(a)
Do plemnika

Zmusiłeś mnie do przejścia do prób praktycznych!!!

Nie przygotowałem specjalnej płyty ale wykorzystałem to co miałem pod ręką. A mam płytę, na której nagrałem niedawno na jednej ze ścieżek sygnał 19Khz. Sygnał nagrany pod koniec nośnika - płyta traxdata cdr74 12x nagrana z prędkością 16x. Oto co zrobiłem:

1. Podłączyłem stacjonarny odtwarzacz CD "ruski" WEGA C122 (w środku
Sanyo) do karty dźwiękowej
2. Nagrałem 2sekundowy fragment tego sygnału
3. Podjąłem się syzyfowego zadania oglądania przebiegu w edytorze dźwiękowym. Wysoka częstotliwość sygnału (19Khz) wyklucza jakąkolwiek interpolcję dźwięku przez odtwarzacz - gdyby wystąpił jakiś nieskorygowany błąd w strumieniu dla przetwornika C/A to na pewno byłoby go widać.
4. Nie zauważyłem żadnej różnicy!!!!!!!!

I CO WY NA TO?

Postaram się przygotować na przyszłość bardziej dokładny i dłuższy test (przynajmniej minuta zapisu). Spróbuję napisać program, który "obejrzy" zarejestrowany sygnał pod kątem anomali (w porównaniu z czystą sinusoidą).

Jeżeli się okaże, że w dalszym ciągu nie ma żadnych zniekształceń to chyba będzie to oznaczało koniec mitów o kopiach audio
Nie wiem czy zauwazyles ale taki wynik testu obali rowniez sensownosc uzywania drogi studyjnych kart muzycznych, bardzo drogich audiofilskich odtwarzaczy CD (chociaz podobno specjalne gramofony sa jeszcze bardziej cenione). specjalnych kabli czy tez swiatlowodow (nie wiem czego uzywaja specjalisci nie jestem jednym z nich). Czyli na calej drodze od odtwarzacza poprzez kabel i karte muzyczna pozniej przez magistrale w kompie nie mialb prawa zmienic sie nawet jeden bit informacji (pomijajac juz wymagany idealny odczyt z cd i fakt dwukrotnej konwersji z sygnalu cyfrowego na analogowy) - jak myslisz jakie sa szanse na to?

Podsumowojac bo nie chce mi sie juz ciagnac tematu - sa tu widze ludzie znajacy go o wiele lepiej ode mnie i moze oni beda go kontynuowac(?) - jesli nie slyszysz roznicy i czas ma duze znaczenie to pal z jak najwieksza predkoscia, jednak pamietaj tez o zmniejszonej trwalosci takiego nosnika (zwlaszcza tanich plytek palonych X >40).

Pozdrawiam.