cytat z
http://www.kinodomowe.idg.pl/artykul...an.&.Scan.html
"Funkcja Pan & Scan służy dostosowywaniu obrazu zapisanego w formacie 16:9 do oglądania w telewizorach o formacie 4:3. Jej działanie polega na obcięciu brzegów obrazu przy jednoczesnym ustawieniu centrum ekranu tam, gdzie rozgrywa się akcja. Wymaga to więc zapisania w strumieniu MPEG informacji o tym, która część obrazu powinna być w danym momencie pokazywana."
Ok, praktyka praktyką, ale jest kilka filmów z taką informacją (np. "przekręt") i o to matdb pytał i nie wciskajcie mu kitów, że takie coś nie istnieje mówiąc "nie ma nigdzie w plikach DVD Video informacji o Pan&Scan,", bo to nie wypada tak pisać guru forumowemu...

To że ktoś czegoś nie widział to nie oznacza że nie istnieje
To mi przypomina taki kawał: "Jeżeli czegoś nie ma w Google - to nie istnieje"

--------
To tak trochę uszczypliwie, choć mam nadzieje że nie kąśliwie

.
Zrobiłem małe dochodzenie i odpowiem sobie na własne pytanie: "Ciekawe czy można gdzieś kupić Matrixa I na DVD w proporcjach 4:3 "
otóż Matrix I nie wyszła w proporcjach 4:3 ale cześć II i III już tak (na opakowaniu płyty jest duży napis FULL SCREEN - co oznacza proporcje 4:3 i prawdopodobnie ten obraz uzyskano z kliszy filmowej o formacie 1,65 niż z jakiejś wersji Pan & Scan uzyskana z 16:9/1,85:1 o ile porządnie płyta została wydana).
------------
Jeszcze ciekawa rzecz jaką wyczytałem: proporcje 2,35 (po 1970r.) i 2,40 to nic innego jak rzeczywiste proporcje 2,39 (film anamorficzny). W pierwszym przypadku mylnie podają ze względu na tradycje, a w drugim przypadku ze względu na zaokrąglenie do 40.
------------
Znacie jakiś soft który mierzyłby rzeczywistą wartość aspect ratio (na podstawie materiału video a nie z metadanych)?