Cytat:
Napisany przez madmax2
Od kilku dni nie mogę utworzyć nowego temat, a mam problem.
|
Chciałem przenieść ten post do nowego tematu, ale też dostaję Database Error. Naprawimy to.
---
A co do problemu, myślę, że to nie jest to wina fw konsoli tylko developera gry. Taki sam problem występuje z Ratchet & Clank Tools of Destruction (jak ma się już kilka gier to krzyczy, że nie ma miejsca i nie pozwala się "zainstalować").
Czy tak się dzieje tylko z tą jedną grą czy ze wszystkimi? Jak ze wszystkimi to faktycznie coś jest nie tak z fw. Jak tylko z jedną to nie czytaj tego co poniżej bo nic Ci to nie da.
---
Rada jest tylko jedna: zrobić backup i wgrać na nowo. Potrzebny jest jakiś zewnętrzny nośnik, który pomieści 12GB+gry+cache+dlc+patche+save'y.
Nie da się wybrać tylko niektórych z tych rzeczy: albo wszystko albo nic.
Game Data/DLC/patche
I tutaj ważna uwaga: jak nie masz dużego nośnika to skasuj całe cache ("Game Data", tzw. dane instalacyjne), skasują się też i patche czy dodatki, bo są w tych samych folderach, ale można je wgrać/pobrać z powrotem.
Game Data/cache -> to co wgrywa gra z płyty (nie wszystkie gry cache'ują dane np. Dead Space nie).
Gama Data/patche -> pobiera się najnowsza wersja wraz z włączeniem gry (ofkoz jak jesteś połączony z siecią)
Gama Data/dlc -> te co kupiłeś i te darmowe można pobierać ile się chce (na maksymalnie pięć konsol, ale póki masz jedną to się nie przejmuj)
Save'y
Możesz je samemu wgrać na zew. nośnik np. pendrive o ile dana gra nie założyła atrybutu tylko do odczytu (czy coś w tym stylu, nie wiadomo jak to jest rozwiązane, może jakaś forma DRM nawet) - wtedy opcja copy będzie niewidoczna (np. Killzone 2 czy RE5 z przed patcha 1.16 bodajże). Save'y z obrazów kart dla PS2/PSX też można kopiować.
Gry na PS3/PSP/PSX
Te na PSP i PSX można skopiować na PSP od razu (niestety na inny nośnik/urządzenie nie). Te dla PS3 niestety nie i trzeba je będzie pobrać ponownie (za darmo już) jeśli je wyrzucisz.
Trophy
Nie wchodzą w skład backupy i trzeba je wgrać na serwer (opcja "synch with server", czyli to samo jakbyś update'ował swoje trophy z hdd z tym co jest na serwerze - na przykład przy porównywaniu pucharków dwóch userów z sieci konsola sama to zrobi).
Ustawienia, konta i usługi
Wchodzą w skład backupu systemowego.
Muzyka/Filmy/Zdjęcia:
Nie mam pojęcia czy wchodzą w skład backupu, ale wszystkie można zawsze kopiować na zew. nośnik. Możliwe, że wchodzą w skład bo inaczej jak miała by się kopia struktury katalogów w albumach?
To tyle, naturalnie najprościej jest zrobić backup wszystkich danych, ale jak nie masz tyle miejsca na np. pendrive'ie to napisałem co można skasować i pobrać ponownie, a co można skopiować.
---
Po tym zabiegu robisz format dysku (możesz z poziomu XMB, nie musisz tego zanosić do komputera ;]), ściągasz ze strony Sony najnowszy fw i kopiujesz do ./UPDATE/UPDATE.PUP, a potem przywracasz backup (opcja restore).