W miarę swoich wiadomości staram się odpisywać na różne problemy dotyczące sprzętu i nie tylko.
Teraz ja potrzebuje pomocy !!!!
Chodzi o tryb pracy napędów a mianowicie DMA pod
Win2000. Wszystko było do przedwczoraj w jak najlepszym porządku, do czasu gdy zauważyłem, że przy nagrywaniu w locie (z CD na nagryware) czas nagrania wydłużył się z ok 6:40 do 8:40 (ponad 2 min.) oraz podczas nagrywania jest straszne obciążenie systmu pomimo Duron 600@1000, 256 MB RAM. Zacząłem grzebać w systemie i już wiem gdzie jest kruczek :-) Ustawiam w menadżerze urządzeń kontrolery IDE/ATAPI - tryb transferu jako "DMA jeżeli dostępne" (dostępne jest na 100 % bo moje 2 cudeńka obsługują ten tryb), restartuje się komp, ale w okienku bieżący tryb transferu jest PIO4 zamiast DMA :-( . Kombinowałem już chyba na wszystkie możliwe sposoby (sterowniki, servis packi via, bez servis packów). I nic :-( Ciągle te PIO4. Zmieniałem nawet wersje biosu płyty głównej bo niedawno robiłem upgrade (Abit KT7 Raid aktualnie z wer.biosu 11/05/2001-8363-686A-6A6LMA19C-ZT, ale to też nie pomogło.
Zaznaczam, że w grę nie wchodzi foramt c:\ , za dużo mam ważnych rzeczy. Przeinstalowanie pewnie też nic nie da :-(
Może ktoś się już spotkał z takim problemem

Prosze o konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam.