Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.08.2009, 14:46   #64
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
No, otrzymałem już z powrotem kartę graficzną i mogę już oficjalnie stwierdzić, że od dzisiaj przy każdej możliwej okazji będę NIE polecał firmy Asus w przypadku jakichkolwiek części komputerowych. W końcu jakoś zrewanżować się za taką jakość obsługi trzeba.

Już w sklepie, jak dostałem kartę i specjalnie ją rozpakowałem, zacząłem mieć wątpliwości. Na pierwszy rzut oka nie różniła się niczym w porównaniu do tego, w jakim stanie ją oddałem. Po uważniejszym obejrzeniu.. dalej nie różniła się niczym. Przegrzewająca się sekcja zasilania jak była goła, tak goła została (widziałem jak niektórym naklejono tutaj chociaż radiatorki), dodatkowo z pewnością nic nie było wymieniane, bo widziałem po elementach, że są stare. Przy rdzeniu też nie zostało nic zrobione, bo po pierwsze wiatrak nie był odkręcany i był to ten sam, co poprzednio, a po drugie na pamięciach widać było lekką wartwę kurzu, która była już wcześniej (trudno ją wyczyścić spod radiatora, ale przy zdejmowaniu z pewnością pozostałyby ślady).

Jeśli więc nic nie zostało wymienione, a żaden radiator nie dodany, co to niby mogli zrobić?

Z niezbyt optymistycznym więc nastawieniem zamontowałem i uruchomiłem kartę i już po włączeniu komputera zacząłem podejrzewać cóż to zostało zrobione, co zajęło specom równe trzy tygodnie (no nie, przepraszam, bez jednego dnia...). Otóż przyspieszony został wentylator na rdzeniu.

Czy coś to zmieniło? Owszem. Karta stała się głośna, a jak się przegrzewała, tak przegrzewa dalej (test w furmarku wykrzaczył się po niecałej minucie - temperatura doszła do 90 stopni, karta parzyła). Miałem więc przegrzewającą się cichą kartę, teraz mam przegrzewającą się głośną. Dodatkowo takie eksperymenty to ja zrobiłem samemu i wiedziałem, że i z wentylatorem ustawionym na 100% karta się przegrzewa (głównie dlatego, że przegrzewa się też sekcja zasilania, której wentylator nie chłodzi).

Nie wiem, czy serwis Asus'a chce z klientów robić idiotów, ale pewien efekt z pewnością osiągnęli. Kupiłem w ostatnim czasie płytę główną Asusa (jedną z droższych), kartę graficzną Asusa, kartę sieciową Asusa i to z dużym prawdopodobieństwem były moje ostatnie zakupy związane z tym producentem. Jakoś tak dziwnie nie lubię, jak ktoś próbuje ze mnie robić idiotę..

Dam jeszcze jedną szansę i skontaktuję się z firmą z żądaniem wymiany karty na nową bądż zwrotu pieniędzy. Jeśli nie zostanie to spełnione to żegnam się z tym producentem i przy każdej okazji będę innych namiawał do zrobienia tego samego.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post