|
Jakość i wykonanie sprzętu obecnie (opinia i przemyślenia)
Tak mnie już od pewnego czasu nachodziło, żeby coś w tej kwestii napisać i wyrazić swoją opinię. Czy macie te same odczucia co ja?
Otóż od dłuższego czasu producenci sprzętu głównie komputerowego zasypują nas swoimi nowymi produktami (tak jest, było i będzie), w końcu postęp techniki jest ogromny. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie spadek jakości wykonania. Kiedyś kupując jakikolwiek sprzęt, miał on służyć latami i służył latami. Dzisiaj, kupując przykładowo notebooka, naprawdę bardzo ciężko jest kupić takiego, który nie byłby w części "świeciuchem". Pomijając już fakt, że niektórym może się to podobać (wyciąga z kartonu i pierwsze wrażenie, ale piękny, "sleek and shiny"), ale do jasnej ch*****, on ma dobrze wyglądać, czy ma być trwały? Przeglądam w internecie różne modele notebooków, wreszcie znajdę jakiegoś który wygląda na solidnego i dobrze spasowanego, twardy i trwały plastik, aż natrafiam na zdjęcie górnej obudowy, tej części notebooka, która jest najbardziej narażona na wszelkie uszkodzenia. Jaka jest? Oczywiście błyszcząca. Powtarzam, notebook jest do pracy, nie po to żeby dobrze wyglądał. Ma być czarny, z twardego i solidnego plastiku. Przecież płacimy za to wielkie pieniądze. Człowiek wydaje 3000-4000 zł, a co w zamian dostaje? G****, które po roku czasu będzie wyglądać jakby miało 15 lat.
Ostatnio rozglądam się za zestawem bezprzewodowym klawiatura i mysz. Nie znalazłem jeszcze takiego zestawu, który nie byłby po części błyskotką, albo to, albo to. Przecież są to części, które są bardzo intensywnie używane. Czytając recenzje w sieci, są w nich umieszczone zdjęcia po 2 tygodniach testowania i nie wygląda to jakby zostały wyciągnięte z pudełka 2 tygodnie wcześniej.
Człowiek wydaje ciężko zarobione pieniądze i co w zamian dostaje?
Poruszyłem tutaj tylko kwestię wykonania sprzętu, najbardziej widocznego dla zwykłego użytkownika. Co Wy o tym sądzicie?
|