Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.08.2009, 18:20   #1
Ryest
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.05.2009
Ryest w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem z DL w 216D i nie tylko

Problem leży sam nie wiem po której stronie i w jaki sposób go rozwikłać jest bynajmniej dla mnie trudny

Moj palnik to Pioniek 216D z fw 1.09 od nowosci. Palnik nagrywał przed formatem płyty DL czy to była Platynka od CMC MAG D02, Mint od RICOHJPND czy tez inne od Riteka. Niestety teraz po formacie z aktualnym ASPI od nero i Systemu oraz sterownikami nForce do płyty głównej jakoś mam same problemy.
Kiedy zaczynam nagrywać i bufor odczytu jest już na 100 % nagrywanie jakby sie kończy tzn. nie idą % prędkość nagrywania jest 0x a czas nagrywania leci jak niby nic. Programu jaki uzywam do nagrywania obrazów (przeważnie gry to ImgBurn 2.5) a do zwykłych danych nero 6
Wracając do nagrywania DL...kiedy anuluje program (ImgBurn) pyta się czy chce anulować cały ten proces i potwierdzam. Później po jakiś 3minutach kiedy program nadal działa próbuje ponownie i oczywiscie wyskakuje żebym był cierpliwy ale ile tak mozna czekać 5-10minut?To stanowczo za długo moim zdaniem i postanawiam sprawdzić czy komputer w ogóle odpowiada. Wchodze czy to w jakies obrazy czy mp3 na dysku no i niestety jakby nie odpowiada tzn. nic się nie chce załączyć ale uwaga program IMGBurn nadal pokazuje czas nagrywania ;]
Korzystając z menedżera urządzeń zakańczam proces ale co się okazuje? To nie skutkuje więc robię twardy reset. Podczas uruchamiania wchodze do Biosa i co widzę ? Brak nagrywarkiAby nagrywarka była dostępna musze wyłaczyc komputer i go ponownie włączyć.
Postanawiam nagrać ponownie i jest podobna sytuacja, że jedyna radą jest twardy reset i znowu brak palnika w biosie ;/

Dzisiaj zaobserwowałem dosyć dziwna sytuacje
Podczas przełączenia kabla Sata w inne miejsce z 4 dostepnych po ponownym uruchomieniu PC tak jakby dysk się odłączył i załączył ponownie...pózniej zaś Bios nie wykrywał mi żadnego urządzenia czy to na master czy slave :/

Mój config
CPU: AMD 5200+ 2.6
MOBO: Gigabyte GA-M56-S3
GPU: 8600GTS
PSU: 350W nie markowy
HDD: WD 80GB na IDE
DVD-RW: Samsung SH-S182M SB 06 na jednej tasmie IDE z HDD
Pioneer 216D/BK fw. 1.09 SATA II

Poniżej przedstawiam wam jak wygląda u mnie sytuacja z kolejnością urządzeń oraz

Bios;

menedżer urządzeń wraz z kontrolerami.
Podstawowy 1

Podstawowy 2

oraz 2 zakładka

Dziwi mnie brak możliwości włączenie urządzenia w drugim podstawowym kanale IDE ;/ kiedyś jak już miałem Pionka wszystkie kanały IDE byly włączone tylko jakby teraz 2 odmawia. Kiedyś jakiś user na forum miał temat z pionkiem i ktoś inny napisał że UDMA 5 jako urządzenie główne jest przypisane Pionkowi ? Jeżeli tak to właśnie na ostatnim zdjęciu tj. Podstawowy kanał IDE drugi mam pionka ale właśnie nie ma możliwości właczenia tego urządzenia.

Teraz aby moje twierdzenia zgadzały się chociaż z jedną tezą to byłby jakiś sukces
Czy to wina :
1.zasilacza który nie jest markowy 350 ale przy moim configu z obnizonym taktowaniem procesora (właczone AMD C'n'Q) komputer obecnie do przeglądania internetu oraz magazynowania danych z laptopa i nagrawaniu chyba nie potrzebuje aż tyle napięcia na lini 5V.
2. Sterowniki nVidi od mobo się gryzą z kontrolerami od windy
3. Palnik siada?

Edit: Przed formatem nagrywałem DVD+R Verby i soniaki teraz z racji że nie mam dostępu do Verbów nagrywam Sony 4,7 i nie widzę problemów. Co prawda nie są to DL ale nie mogę na razie lepszych dostać z DL niż wymienione na początku mojej wypowiedzi

Czy jakość nośnika miałaby aż taki wpływ, że po resecie nie widać nagrywarki
Ryest jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online