Cytat:
Napisany przez Reetou
Wybieraj...
- silniczek Presto 2.2 ze 100/100 w teście Acid3;
|
Już poprzednio nie miałem zastrzeżeń do działania Opery. I dalej nie mam..
Cytat:
- rewelacyjne (w porównaniu z innymi browserami) zarządzanie pamięcią;
|
Sprawdzę, ale pamięci na komputerach mam pod dostatkiem, więc nie jest to dla mnie istotne.
Cytat:
- szybkość, szybkość, szybkość...
|
Póki co nie zaobserwowałem szybszego działania.
Cytat:
- dla posiadaczy wolnego łącza funkcja turbo;
|
Jak wyżej. Skoro już chodzi szybko, to funkcja mało istotna. Chyba, że zrobią też na komórkę.
Tego jak na razie nie znam.
Nie robię błedów

(a przynajmniej rzadko)
Cytat:
- konfigurowalny speed dial;
|
Ok, to mi się podoba

Teraz muszę tylko znaleźć to tło, o które kiedyś pytałem i które ktoś tu umieścił.
Dla mnie mało istotne, a nawet trochę wada. Opera to co prawda nie Microsoft, ale i tak wolę sam wybierać co i kiedy chcę aktualizować.
Cytat:
- możliwość wizualizacji zakładek i zmiany położenia paska zakładek;
|
Jeśli chodzi o miniatury okien, to ok, chociaż akurat nie używam tej funkcji i w Windowsie i nie będę w Operze (zwykle wiem, co gdzie mam otwarte, a ja nie, to sprawdzam - na miniaturce i tak nic nie widać). Jeśli jednak jest coś związane rzeczywiście z zakładkami (ulubionymi) to też jeszcze nie widziałem.
Cytat:
- wbudowane narzędzia dla developerów;
|
Też nie dla mnie choć nie neguję.
Cytat:
- żaden inny browser nie obsługuje tak idealnie gestów myszy;
|
Nic mi w poprzedniej Operze pod tym względem nie brakowało.
Żeby nie było - lubię Operę i używać jej będę. Nie neguję też sensu zmian w nowej wersji i nie chcę jej krytykować. Nie spodobało mi się właściwie jedynie nowe logo i trochę to lekkie dodatkowe zabranie miejsca przy zakładkach (miniaturkach), co ma dla mnie znaczenie na laptopie, gdzie i tak mam wyłączony pasek osobisty, bo tego miejsca w pionie jest mało. Z tego też względu brakuje mi możliwości przeniesienia czegoś na belkę programu, która i tak jest praktycznie nieużywana (poza tytułem otwartej strony, co rzadko zajmuje całą jej szerokość). Poza tym jest ok i na pewno dobrze, że program się rozwija. Dla mnie i tak zawsze będzie lepszy od Firefoxa, który jest trochę jak Windows - ma możliwości, ale żeby doprowadzić do jako takiego stanu trzeba poświęcić dużo czasu. A coraz bardziej mi tego czasu na takie rzeczy szkoda i dlatego lubię rzeczy, które działają tak jak trzeba od razu.