Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.09.2009, 08:12   #6
crowbme
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.02.2006
crowbme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez latet Podgląd Wiadomości
Ja też nie.

Choć ostatnio badałem (wykresy PIE, PIF) kilkanaście płyt DVD, które nagrałem parę lat temu i miło się rozczarowałem - przez okres 3, 4, czy 5 lat - nie zestarzały się wcale.

Ciekawe czy płytom Blue-Ray będziemy ufać jeszcze mniej, czy może dla odmiany więcej?

latet
I tu sie z kolega zgadzam. wiele zlego mozna powiedziec o plytach dvd, ale ja jak na razie nie moge sie do tych opinii przylaczyc. archiwizuje rozne dane i robie to i na hdd jak i na plytach dvd - dzis ich cena jest na tyle niska, ze mozna sobie pozwolic na zakup 50szt raz na pol roku. Pierwsza swoja plyte w archiwum mam 2002 roku i dziala, choc dla pewnosci juz ja zdublowalem . Plyt mam ponad 600szt i w roznych latach byly nagrywane. leza sobie w ciemnym suchym miejscu i jak trzeba korzystam bez problomow. Co do dysku o ktory pyta kolega polecam oryginal. zadnych skladakow. skladak to mozna sobie zrobic w piwnicy ze starego kompa i tam archiwizowac dane. tak jak ja to robie. co 3 lata zmieniam dyski na nowe i nie mam problemow.
pozdrawiam

p.s.
blue-ray - czysta porazka jak na razie. nagralem sobie taka plyte do testow - w lapku mam czytnik BR. i coz, po okolo pol roku juz sa z nia problemy, a jest mniej uzywana niz pozostale dvd. niestety gestosc zapisy przy odslonietej plycie jak na razie przekresla dla mnie ten nosnik jako zrodlo do rachiwizacji. I taka ciekawostka, mam tez do testow plyte dvd-ram-rw w pudelku. mam juz ja chyba z osiem lat i ciagle smiga jak szalona i nie ma zadnej ryski no na tyle na ile moze smigac .
crowbme jest offline   Odpowiedz cytując ten post