Mialem malo czasu ale powoli robie to co chcialem

Kupilem plexe (lub akryl sam nie wiem co to) docieta na wymiar i zrobilem otwor na wiatrak 12x12cm tuz nad CPU i Chipsetem.
Oto efekty: otwor na wiatrak 12x12cm + kolki antywibracyjne.

Zmiana pasywnego chlodzenia Intela na Pentagrama NP-40 Al (CPU) i Pentagram NP-40 Cu (Chipset). Jako pasty uzylem AS5

Calosc w fazie testow
Oczywiscie wiatrak nie jest jeszcze zamontowany na stale - dlatego sa male szczeliny pomiedzy nim a plexa widoczne na zdjeciach.
Probowalem tez rozwiazania z 2x12cm (jeden nad HDD a drugi nad CPU) ale roznicy wielkiej nie bylo

Dysk z wiatrakiem mial ok 20* a bez max 25* - Mysle ze taka temperatura nie wplynie zbytnio na jego zywotnosc.
Inna sprawa z CPU i chipsetem. Mialem troche trudnosci z zamontowaniem tych radiatorow. Musialem je rozkrecic i zlikwidowac specialne uchwyty na wiatrak. Pokrzywilem takze zeberka tak aby bez problemow zmiescily sie na dosc nietypowej podstawce
Cala (jeszcze nie skonczona) praca dala bardzo dobre rezultaty - Temperatury CPU i chipsetu na standardowych radiatorach dochodzily do ok 70*
Teraz jest max 45* (przy wiatraku @ 1200 rpm)
Co do wiatraka to jak widac na fotce ma zalozony ochronny filtr

Zestaw dla mnie nie slyszalny z 1m - I O TO CHODZILO

Pozostalo mi wywiercic otwory mocujace plexe do obudowy i zerwac ochronna biala warstwe
Jak wam sie podoba ? :p