Kaena
Miałem to na dysku od lat, zawsze planowałem to obejrzeć, ale jakoś nigdy nie mogłem się zabrać. W końcu w weekend obejrzałem i.. dobre. Lepsze niż się spodziewałem, co może samo w sobie jeszcze niewiele znaczy, bo oczekiwałem przeciętnej animacji w stylu japońskich Final Fantasy, ale bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie fabuła i generalnie 'ciekawość' produkcji jako całości. Zdecydowanie nie jest to zwykła bajka dla dzieci jakich wiele i mimo, że w sumie odkrywcze może bardzo nie jest, to warto obejrzeć, bo ogląda się dobrze. Jeśli chodzi o wykonanie, to miejscami trochę już dzisiaj razi, ale generalnie nie jest źle i nawet po obejrzeniu sprawdziłem, czy tytuł nie jest dostępny na Blu-ray'u. Niestety nie jest i podejrzewam, że nie będzie, bo wyczytałem, że puszczany w kinach okazał się całkowitą klapą (nie przynosząc nawet miliona dolarów przy kosztach produkcji w wysokości około 30). To jednak w dużej mierze efekt fatalnego marketingu i bardzo małej ilości kopii filmu (jedna kopia na całą Francję podobno..), a nie samej jakości filmu.
W każdym razie polecam, według mnie jednak z ciekawszych animacji ostatnich lat -
8/10
http://kaena.filmweb.pl/