Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.09.2009, 12:54   #5
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
(...)
Pali - porusyles jednak ciekawa kwestie alternatywy dla bankow
napisz wiecej - jakie warunki, jakie koszty, czy masz dostep via net do kont itp
nimal,
SKOKów w PL jest bodajże 62 i działają one niezależnie, mają różne oferty. Jeśli Ciebie to interesuje, musisz zapoznać się z ofertą konkretnego SKOK. Są duże SKOKi jak SKOK Stefczyka i maleńkie jak np. Wesoła, Wołomin czy mój - Unii Lubelskiej.
Wszystkie SKOKi są zrzeszone w Kasie Krajowej http://skok.pl - i takie usługi jak dostęp przez net http://eskok.pl czy karty/bankomaty http://skok24.com.pl mają wspólny interfejs dla wszystkich członków SKOKów - ale różne opłaty, zasady użytkowania (!).

Dostęp przez net działa dobrze - zwyczajny współczesny interfejs.
Z VISA korzystam jako karty bankomatowej - nie chcę karty kredytowej ani płatniczej.

W SKOK korzystam głównie z tzw. konta firmowego.
Miałem kilka opcji do wyboru, wybrałem taką:
- oprocentowanie bliskie zeru
- koszt przelewu 0,99 PLN
- koszt miesięczny 10 PLN - ale te pieniądze są przelewane na tzw. IKS i ja je mogę stamtąd pobrać, one są moje!

Konta osobiste generalnie mozna wybrać jako internetowe i wtedy są gratis, ale bez oprocentowania - albo z % i jakimiś tam opłatami, czyli jak wszędzie.

Pożyczki - np. pożyczka 30 000 PLN na trzy miesiące kosztowała mnie łącznie około 1000 zł.

---------------

Co do wiarygodności SKOK - kolejny, pewnie już 10 000 z kolei artykuł jest w najnowszym Przekroju. Autor stawia tam ponownie tezę, że atak na SKOKi jest "sponsorowany" przez banki, którym to znowu zaczęły SKOKi zagrażać. Można tam przeczytać o dobrej kondycji finansowej SKOK i Banków Spółdzielczych i o planach ustawodawczej niedźwiedziej przysługi w postaci decentralizacji i większych zabezpieczeń.

Jak mówiłem, nie znam się na bankowości, ale powiem tylko tyle, że jestem przekonany, iż "polski ustawodawca" jeśli ma do wyboru działać w moim interesie lub interesie międzynarodowych korporacji, to z pewnością wybierze tych drugich.

A Banki Spółdzielcze to kolejny temat. Tam jest kredytowe eldorado (szczególnie dla rolników, ale nie tylko).

-------------------------------------------

Jeszcze uwaga co do kont firmowych, może komuś przyda się, bo Urzędy Skarbowe i banki zazwyczaj wprowadzają w błąd:

"Konta firmowe" są zazwyczaj droższe w użytkowaniu.

Jednak w polskim prawie nie ma czegoś takiego, jak "konto firmowe". Dla potrzeb US można podać dowolne konto bankowe, którego jest się dysponentem - a można też nie podawać żadnego, bo nie ma żadnego obowiązku posiadania konta bankowego dla potrzeb działalności gospodarczej.

Jedyną rzeczą która odróżnia konto "osobiste" od "firmowego" jest regulamin banku, w którym zazwyczaj są zapisy, że konta osobistego nie można użytkować dla potrzeb DG.

Czyli jeśli zamierzasz prowadzić DG i obracać głównie gotówką, to można podać dla US konto osobiste. Albo jeśli dużo przelewów i chce się zaoszczędzić - no też można, ryzykując konflikt z bankiem.

Można też podać konto osobiste jako firmowe - przy zakładaniu działalności, np. gdy nie wiemy co jeszcze potrzebujemy. Potem można to zmienić poprzez formularz NIP-1.

Aha, US wymaga też podania nr konta osobistego dla zwrotu podatku dochodowego - nie zostanie wtedy przyjęty ten sam numer konta osobistego, co zgłoszony jako "firmowy".

Ostatnio zmieniany przez pali : 23.09.2009 o godz. 13:04
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post