Cytat:
Napisany przez Sunna
Nie lepiej KUPIC piasek ? Dowiaza, sypna gdzie trzeba.
Bo to wyrobisko to za legalnie nie brzmi.
|
Cytat:
Napisany przez Sunna
Jak dla mnie to nie jesy zaden powod do dumy.
Ale to tylko moje skromne zdanie.
|
Sunna, ja nie kradłem, bo chyba o to Tobie chodzi

W okolicach wsi, są dwa "wyrobiska" na działkach należących do gminy. Są one właśnie po to, aby mieszkańcy mogli nakopać piachu
na własne potrzeby.
Zapewne nie jest to w żaden sposób prawnie uregulowane (chociaż nie jestem pewien czy nie ma jakiejś uchwały), ale też nie widzę tu żadnej sprzeczności z interesem publicznym, interesem mieszkańców etc
Środowiska też nie dewastujemy: zamiast piaskowej górki tworzą się tam glinianki, tatarak rośnie, żabki kumkają
Gdybym kopał ten piach nie na własne potrzeby, np. sprzedawał go - to jestem przekonany, że ktoś by doniósł do wójta i szybko by mi interes zamknęli.
Podobnie, choć subtelnie inaczej, jest z naszym lasem gminnym: wszyscy wiedzą, że niektórzy biedniejsi wyrębują po trochu. Kiedyś taki jeden pożyczał ode mnie piłę łańcuchową i jako że miałem wolny czas, zaoferowałem pomoc w wyrębie. Odmówił, tłumacząc, że na niego przymkną oczy, natomiast ja jestem postrzegany jako w miarę zamożny i będzie awantura, jeśli ktoś mnie tam zobaczy - a zobaczy na pewno
Ja nie jestem stąd (pochodzę z miasta) i wiele rzeczy mi się w tutejszej wsi nie podoba. Ale akurat takie zwyczaje uważam za zdrowe i rozsądne.
Cytat:
Napisany przez jarski185
to juz lepiej bylo skolowac jakiegos pana Henka, ktory ma uprawnienia, postawic mu ze 2 wina a samemu przejechac sie jako pasazer 
|
Tak też myślałem i robiłem do niedawna. Ale już po wielu doświadczeniach z takimi pracownikami, wiem że czym więcej mu zapłacę, lepiej potraktuję, dam zjeść itp tym jest większa szansa, że nie przyjdzie nazajutrz do roboty, coś popsuje, ucieknie, ukradnie, oszuka...
Ja to mówię zupełnie poważnie. Myślę, że nawet wiem skąd to się bierze w tych ludziach, no ale już nie chcę się rozpisywać.... Nie wiem czy to kogokolwiek ciekawi.