Nie wiem kto ma tak drogie LPG. Wygrzebałem dane sprzed roku kiedy wszystko było potwornie drogie.
Cytat:
Gaz (LPG):
Ceny gazu LPG w Europie kształtują się nieco inaczej niż benzyny i ropy. W Polsce obecnie średnia cena gazu to 2,26zł za litr.
Jadąc na zachód najtaniej zatankujemy w Niemczech i w Belgii - ok 1,90zł za litr. Nieco drożej jest w Holandii - tam cena kształtuje się w okolicach 2 złotych za litr. W Austrii, Szwajcarii, Francji i Wielkiej Brytanii litr gazu zatankujemy za ok 2,30zł.
Gdy jedziemy na południe Europy, opłaca się zatankować gaz w Czechach - litr kosztuje 2zł, czyli jakieś 20 groszy taniej niż u nas. Na Słowacji cena LPG jest nieco niższa niż w Polsce. Na Węgrzechnie opłaca się tankować - tam litr kosztuje ponad 2,50zł (o 20 groszy drożej niż w Austrii).
We Włoszech gaz nie jest drogi - kosztuje mniej więcej tyle co w Polsce i Słowacji - ok 2,20zł za litr.
W Słowenii oraz Bośni i Hercegowinie litr kosztuje ok 2zł. Bardzo niedrogo możemy zatankować w Chorwacji - ok. 1,50zł za litr. W Grecji, Bułgarii, Rumunii również tanio - ok. 1,70 zł za litr.
Gaz LPG jest bardzo drogi w Turcji (2,80 zł) i w Hiszpanii (ponad 3,30zł).
|
http://wspolnywyjazd.pl/porownanie-c...a-lpg-t27.html
Ale przynajmniej rzeczywiście nie mamy jakoś szczególnie drogo

jeszcze

Co nie zmienia faktu że taniej jest u
wszystkich naszych sąsiadów o jakieś 20-30gr... Z litości pewnie nie podano cen na Ukrainie
Hiszpania to ciekawy wyjątek, nie wiem czemu aż tak. Może tam gaz jest mało popularny w ogóle i mało tego importują?