Dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi, są one dla mnie niezmiernie przydatne :-)
Wprowadziłem pewne nieznaczne zmiany w pomyśle i teraz wyglądało by to tak:
1. użytkownik uruchamia MIDlet (na komórce z Symbianem bądź bez)
2. MIDlet łączy się przy pomocy GSM/GPRS/EDGE/UMTS z serwerem (jak rozumiem wybór pomiędzy GSM/GPRS/EDGE/UMTS nie jest ode mnie zależny)
3. następuje zwykła rozmowa telefoniczna, z tą różnicą, że drugim rozmówcą nie jest człowiek, tylko komputer :-P
4. użytkownik kończy połączenie
5. użytkownik wyłącza MIDlet
Zaś na serwerze punkt (3) wyglądał by tak:
Serwer w czasie rzeczywistym odbiera rozmowę od użytkownika komórki. Przesłana mowa jest w czasie rzeczywistym wysyłana do ciągłego rozpoznawania mowy w programie Sphinx4 na serwerze. Po uzyskaniu odpowiednich informacji od użytkownika drogą głosową, zamiany ich na plik tekstowy i przeanalizownia tego pliku tekstowego, serwer przesyła swoją "mowę" do komórki (czyli albo syntezator mowy albo kilka gotowych, standardowych plików mp3 do wysłania).
Właściwie to zamierzam zacząć od czegoś trochę innego. Niemniej cena telefonu nie może przekroczyć siedmiu stów, więc nie wiem, czy sprzęt za taką cenę będzie wystarczająco dobry do stworzenia tego mojego pomysłu, stąd też braki sprzętowe w razie czego "obszedł bym" właśnie przy pomocy komunikacji GPRS z serwerem.
Zaś ten trochę inny pomysł jest taki, że to komórka rozpoznaje mowę i odpowiada przy pomocy tych paru mp3 (lub ew. tekstowo na wyświetlaczu) użytkownikowi. Wtedy, wydaje mi się, że telefon musiał by mieć system operacyjny Symbian (na którym MIDlety też można odpalać). No a do rozpoznawania mowy bezpośrednio na komórce zastosował bym mający mniejsze wymagania sprzętowe (->
http://cmusphinx.sourceforge.net/sph...-faq.html#j2me) PocketSphinx (napisany w C++) zamiast Sphinx4 (napisany w Javie).
Na dzień dzisiejszy zrobiłem coś jeszcze prostszego :-D:
1. Użytkownik uruchamia MIDlet na komórce bez Symbiana.
2. Wpisuje odpowiednie dane, korzystając z klawiszy na telefonie. Zaimplementowany algorytm komunikuje się tekstowo z użytkownikiem.
3. Na podstawie danych stworzony jest plik tekstowy.
4. Plik ten zostaje wysłany jako zmienna string przy pomocy httpconnection metody POST. (Wcześniej próbowałem Wireless Messaging API do wysłania danych jako SMS, ale coś przykładowa aplikacja nie działała, więc dałem sobie spokój).
5. Dane zostają odebrane przez Servlet na serwerze z TomCat.
Pozdrawiam :-)!