Dyskusja: Chłodzenie CPU
Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.10.2009, 14:43   #41
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Aha.. no właśnie tak myślałem, że raczej bezpośrednio obrotów regulować nie można. Szkoda..

Z alarmem się jeszcze pobawię, myślałem, że może pamiętasz, bo że się da, to widzę co chwila w opisie na internecie, ale jak to już nikt nie pisze...

EDIT

Ok, już mam. Napiszę, bo komuś może się w przyszłości przydać:

RESET przez 2 sekundy, potem MODE i wybieramy po kolei: TEMP. 1, FAN 1 (prędkość wentylatora), TEMP. 2, FAN 2 i AUTO (automatyczne, którego prawdopodobnie nie da się zmienić) - i potem za pomocą przycisku + i - ustawiamy pożądaną wartość.

Potem znowu RESET na 2 sek.

Rzeczywiście działa i fajnie to się reguluje, jest tylko jeden problem. 500 obrotów wentylatora mi specjalnie nie przeszkadza, ale już maksymalna możliwa temperatura 80 stopni jak najbardziej. Przy karcie graficznej 4850 jest to normalna temperatura pracy (no, może nie normalna, ale niestety bardzo częsta przy tej karcie) i ustawiając tak limit, byłby on przekraczany nagminnie. Pozostaje więc tak pokombinować z umieszczeniem czujnika, żeby te 10-15 stopni było mniej niż w najcieplejszym miejscu (chciałem ustawić limit 90, bo wtedy rzeczywiście powoli robi się nieciekawie. Co prawda ta karta znosi i 110, ale ja tyle nie chcę mieć w obudowie). Trochę niepotrzebnego kombinowania i szkoda, że nie pozostawiono tutaj dowolności.

Aha, jest również prostszy sposób na poradzenie sobie z alarmem. Nie próbowałem, ale może i się da - odłączenie głośniczka, albo (nieodwracalne) przecięcie kabelka. To jednak raczej ostateczność

neverending path to perfection..

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 04.10.2009 o godz. 15:09
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post