Dyskusja: Jaki monitor LCD ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.10.2009, 20:00   #1238
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Wracam na chwilę do poruszanej kilka postów wyżej jakości podłączenia komputera do TV LCD za pomocą kabla DVI-HDMI i D-Sub. Mam w końcu kabel DVI-HDMI i mogłem to sprawdzić. Testu dokonałem na identycznym trybie wyświetlania (standardowym) w moim Samsungu LE32B530.

Wnioski po podłączeniu kablem DVI-HDMI:
- jakość wyświetlanego obrazu jest znacznie gorsza niż w przypadku D-SUB, kolory są drastycznie przesycone (nie udało mi się tego skorygować do akceptowalnej postaci), obraz jest o wiele mocniej rozmyty,
- obraz wyświetla się poza granicami ekranu 16:9 i trzeba to korygować funkcją dopasowania do ekranu z telewizora,
- to samo co powyżej uzyskałem z 2 różnych kart graficznych (NVidia i ATI), co ciekawe nasycenie kolorów wracało do normalności po zmianie rozdzielczości na inną niż natywna (np.: 1680x1050), niestety jak można się domyślić jest wtedy nieostro jak diabli.

Bezwzględnie podłączenie D-SUB daje lepszą jakość obrazu niż DVI-HDMI.

Porównanie na zdjęciach :

Jaki monitor LCD ?-d-sub.jpg
Rys.1 -> kabel D-SUB

Jaki monitor LCD ?-dvi-hdmi.jpg
Rys.2 -> kabel DVI-HDMI

pozdrawiam