Witam !
Masz rację ... niezłe jaja ... ale historia jak najbardziej prawdziwa
Może jak najkrócej ją opowiem - jak kupiłem w 2003 roku moją pierwszą drukarkę a była to niezapomniana Canon i250 to pierwszą ryzą papieru jaką miałem był właśnie Poljet - kolega mi polecił bo jest najbielszy - ja byłem zadowolony, wydruk tekstu wyglądał bardzo dobrze - i to zarówno na tuszu oryginalnym jak i zastępczych (w tej i250 tylko pierwszy komplet miałem oryginalny, później już tylko zastępcze).
Jak się skończyła ta pierwsza ryza to kupiłem papier Pollux - bo tańszy ... pierwsze wydruki i zdziwienie, że ten tekst jakiś taki poszarpany (jako ciekawostka - znalazłem teraz schowane wydruki próbne z tamtych czasów !!) - w porównaniu do obecnych problemów nie było to aż tak źle - ale różnica widoczna była - na początku myślałem, że to coś z drukarką ale jak zrobiłem wydruk na resztkach tej poprzedniej ryzy Poljet to się okazało, że to jednak papier. Oczywiście ryzę wykorzystałem, ale później już tylko kupowałem ten Poljet.
Kiedy 2,5 roku temu kupiłem Canona ip3300 to nadal miałem właśnie papier Poljet - na oryginale wydruki jak bardzo dobre.
I do teraz - jak pisałem przesiadłem się ostatnio na tusze właśnie SkyHorse (co prawda mało drukuję i np. pierwszy komplet kolorów oryginalnych starczył mi na około 12-13 miesięcy, a czarne na 6-7) - ale ostatnio jakby trochę więcej korzystam z drukarki a do tego ceny oryginałów też poszły sporo w górę - więc po namyśle zapadła decyzja o przesiadce - na początku przy wymianie kolorów nie zauważyłem różnicy - ale teraz jak wymieniłem czarny to po pierszych wydrukach tekstu szok - oczywiście czyściłem kilka razy i nic ... i dopiero dzisiaj przez przypadek znalazłem te kilka różnych kartek właśnie papieru Pollux oraz jakiegoś jeszcze gorszego od ksero - no i okazało się, że tym razem - im gorszy papier tym lepsza jakoś druku tekstu na tym tuszu SkyHorse !!
W kwestii tego co napisałeś, że białość nie ma nic wspólnego z jakością - nie wiem bo się nie znam - ale podejrzewam, że może mieć - bo ta struktura (z tego co widać gołym okiem) np. papieru Poljet a tych tańszych jest różna - więc może to od tego zależy ??
Teraz sam już nie wiem jaki papier kupić - najtańszy Polspeed ?? Bo jak zostanę przy tych tuszach SkyHorse to chyba na nim będą najlepsze wydruki ... niezłe jaja
Aha - ciemnozielony (opakowanie) to Poljet - Pollux ma niebieskie.