Dyskusja: Jaki monitor LCD ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.10.2009, 20:29   #1252
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Koledzy, dziękuję że zmusiliście mnie do kombinowania . Już wszystko jest ok, ale po kolei.

Zacząłem od instrukcji obsługi, niewiele pomogło poza tym, że jedno wejście HDMI nazywa się HDMI/DVI i tylko na nim są wszystkie rozdzielczości karty graficznej i tylko tutaj zmiana na niższą rozdzielczość powoduje prawidłowe wyświetlanie obrazu. Nadal nie miałem jednak dobrego widoku w Full HD.

Zachęcony jednak postępem zacząłem googlować i znalazłem ten temat. I najważniejszą w nim rzecz napisaną przez użytkownika FPPfan :

Cytat:
Aha i jeszcze jedna ważna rzecz: już wiem jak zmusić TV do obsługi PC przez DVI-HDMI w trybie natywnym z przejęciem funkcji obrazu przez PC a i zablokowaniem ich w TV. Mianowicie wchodzimy w główne menu TV -> wybieramy sekcję "Wejście" ("Input" w TV z poza Polski) -> wchodzimy na opcję "Edytuj nazwę" ("Edit name" eng) -> następnie wybieramy łącze "HDMI2" -> z listy wybieramy "PC" i zatwierdzamy wybór na pilocie. Jak za dotknięciem magicznej różdżki TV staje się monitorem. Za rozwiązanie dziękuję userom forum HDTV którzy walczyli z tym problemem wraz ze mną. Ja tego nie wiedziałem bo mój TV był już podpięty w sklepie do testów jak go kupowalem i widocznie już go ktoś ustawił i dlatego dziwiłem się że niektórzy mają problemy ze zmuszeniem TV do współpracy z PC. Cieszę się że zostalo to rozwiązane - przetestowałem u mnie i rzeczywiście to jest przyczyna - jak przestawie w HDMI2 na coś innego to obraz cały sie rozjerzdża i rozmywa, wlacza się upscaling i wszystkie dopalacze obrazu w TV a pulpit nie mieści się ramach obrazu. Jeszcze jedna ważna rzecz - do obsługi pełnego FullHD używamy kabla DVI-HDMI z wtyczką 24-pinową, 18-pinowe powodują problemy.
To rozwiązało wszelkie problemy . Ekran jest doskonały i nic nie trzeba mieszać w opcjach TV.

Kolega sobrus miał rację, telewizor przechodził w tryb pracy z "dopalaczami" co było widać choćby po ilości dostępnych dodatkowych funkcji w menu. Echhh zawsze mi się musi coś przytrafić ...

pozdrawiam