RAID raz jeszcze
Raz jeszcze porusze ten temat, chociaz nawet juz sam o to pytalem. Mam plyte Gigabyte 7VRXP i chcialbym podlaczyc twardy dysk pod kontroler RAID (zeby CD-ROM i nagrywarke moc podlaczyc osobno).
Wlaczylem wiec w biosie w punkcie Onboard Promise Chip (czy cos takiego) z Disabled na RAID i ponownie uruchomilem komputer (po podlaczeniu twardego dysku). Po wyswietleniu standardowych danych na temat kongiguracji zaczal przez dluzszy czas cos skanowac, a nastepnie pojawil sie komunikat, ze za pomoca ctrl plus cos tam mozna uruchomic Fast Build Utility. Wszedlem tam, popatrzylem na opcje, niewiele zrozumialem i wyszedlem. Komputer sie zrestartowal i za chwile to samo. Tym razem przycisnalem escape i efektem bylo zawieszenie. Sprobowalem jeszcze raz i tym razem uruchomil sie Windows, gdzie zainstalowane zostaly drivery RAID-a z plyty. Ale przy ponownym uruchamianiu znowu jest ta dluzsza chwila (moze z minute) skanowania i znowu to samo pytanie. Moze mi ktos powiedziec, co to jest to Fast Build i co tam powinienem zrobic (gdzies czytalem, ze mozna sobie tam skasowac zawartosc twardego dysku, a tego jednak chcialbym unikna). Jesli jest to narzedzie do tworzenia macierzy dyskow to nie jest mi ono potrzebne.
Nastepnie w biosie, przy tej samej fukncji, zmienilem ustawienie na ATA. Efekty byly podobne, z tym, ze skanowal szybciej i pojawiala sie tylko lista zlozona z czterech pozycji, gdzie trzy byly puste, a pierwsza to nazwa i model mojego twardego dysku. Potem uruchamial sie Windows. Tam znowu zainstalowalem drivery. Czyli niby wszystko dziala, ale to skanowanie mnie troche denerwuje. Niby powinienem dzieki podlaczeniu dysku pod RAID-a otrzymac troche lepsza wydajnosc, a juz samo uruchamianie Windowsa przez ten skan trwa o wiele dluzej.
Co powinienem jeszcze zrobic, albo czego nie robic, zeby to jakos dobrze dzialalo? Aha, i botowanie z RAIDA/ATA133 naturalnie wlaczylem.
Jeszcze jedno takie pytanie. Mam dysk Maxtora czyli ATA133 i takiz kontroler znajduje sie na plycie glownej. Jednak nie wydaje mi sie, aby dysk tak pracowal. Czy tylko te dwa sloty RAIDA sa ATA133, czy wszystkie wbudowane w plyte? (czyli 4). A jesli wszystko, to powinienem to gdzies dodatkowo wlaczac?