Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.10.2009, 16:00   #15
Matefusz
Guru

Data rejestracji: 10.10.2004
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Matefusz Podgląd Wiadomości
Panie i Panowie.

Potrzeba mi router, do którego podepnę radiówkę (antenę, która jest zamontowana na dachu - internet od sąsiada) i poprzez ten router podłącze PC kablem i laptopa przez WiFi. Zależność jakości do ceny mile widziana.
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Fakt
W trybie repeater antena jednocześnie odbiera i nadaje.
Ale za to wszelkie ustawienia WiFi (hasło, SSID) pobieramy od sąsiada i mamy wspólny LAN.
Dlatego w domu mam aż 3 BlackAP.
Jeden w trybie WISP, jeden robi za główny węzeł i tworzy moją sieć Wifi, a trzeci to repeater+switch tam gdzie kabel nie dociera.

Czyli trzebaby 2 routery. Dobrze że BlackAP stosunkowo tani. Wsio wyjdzie ~200zł.
No to przyszła chwila prawy. Routery już są. BlackAP. Teraz pytanie jak to wszystko podłączyć. Rozumiem, że do jednego podłączam antenę i ustawiam WISP. Ten że router podłączam kablem ethernet do drugiego routera (jaki tryb w nim ustawić ?). Kolejne pytanie to do których wejść podłączyć? (rotuer1)WAN <-> (router2)WAN czy (router1)LAN1 <-> (router2)WAN. I jak poustawiać IP, DNS aby to się nie gryzło ze sobą?