|
Problem z jakością po konwersji aviDV do Xvid?
Witam! Posiadam Kamere 3CCD NV-GS230 i dotąd konwertowałem materiał z kaset miniDV wyłącznie do DVD dla odbiorników TV w standardzie PAL, po takiej konwersji na TV obraz jest super czysty, jakość i kolory bez zastrzezeń. Jednak chciałbym robić również kopie filmów w Divx/Xvid tak jak to robi mój znajomy posiadający zwykłą kamerkę Panasonica z jedną matrycą i odziwo jakość filmu na pełnym ekranie monitora w Xvidzie u niego jest lepsza niż jakość filmu u mnie;/ jeśli wrzucimy natomiast oba na DVD i odtworzymy na TV to jakość moich filmów jest wiele wiele lepsza ;/ najlepszą jakość udało mi się uzyskać właśnie bezpośrednio z obrobionego materiału aviDV do Xvid, w Divx obraz jest mniej wyraźny natomiast jeśli konwertuję do MPEG2 to obraz jest jeszcze bardziej piaszczysty zwłaszcza przy słabszym oświetleniu, na TV tego piasku nie ma;/ w MPEG2 odtwarzanym na PC dodatkowo widać czasem lekko przeplot przy szybszych ruchach;/ Więc co źle robię może źle zrzucam materiał z kaset? Jak uzyskać najlepszą jakość na moniotorze PC? Wiekszość filmów kinowych typu DVDscreen ma lepszą jakoś na pełnym ekranie niż moje;/
Używam zestawu drogich programów:
Adobe Premiere CS3
Ulead DVD workshop 2.3
E.M Total Video Converter
Win Avi Video Converter
+ kodeki FFDSHOW
|