Cytat:
Napisany przez yahol
Mam maly problem logiczny i faktyczny:
-sciagam HB z oficjalnej strony projektu HB.
Strona nie zastrzega, ze plyta jest w jakikolwiek sposob chroniona.
Strona nie ostrzega, ze plyta zawiera tresci chronione.
|
No tak jak poniekąd mówiłeś yahol, aby za to ścigać trzeba by dowieść, że HB np. jest utworem powstałym w wyniku czynu zabronionego. Jeśli weźmiemy art.117 Upap, to trzeba udowodnić, że HB jest "utrwalonym w celu rozpowszechniania cudzym utworem w postaci opracowania". I oskarżyciel może mieć tu szereg problemów, choćby udowodnienie, że celem powstania HB było rozpowszechnianie, czyli np. powiązać twórcę z "oficjalnym downloadem". Albo dowieść, że HB jest softem uzyskanym w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, w rozumieniu art. 278. § 2 KK. Korzyść majątkowa może mieć szeroki zakres, no ale jakkolwiek musi być wskazana.
Sąd mógłby prowadzić takie ustalenia w ramach jednej sprawy, niekonieczne byłoby wcześniejsze skazanie twórcy HB, gdyż na mocy KPK sąd nie jest obowiązany posiłkować się wyrokami innych sądów i może badać sprawę w całym jej zakresie.
Przy czym wydaje mi się, że chociaż kradzież jest przestępstwem ściganym z urzędu, to aby potwierdzić stan faktyczny, choćby rozmiar szkody, konieczne byłoby uzyskanie potwierdzenia ze strony pokrzywdzonego, czyli właściciela praw autorskich.
Nie mam pojęcia, czy sąd mógłby przeprowadzić sprawę, bez obecności twórcy HB. Na pewno próbowałby, ale czy byłoby to zgodne z KPK - nie wiem.
No i udowodniwszy powyższe to już prosta droga do uznania serwującego pliki za pasera (art. 291. § 1 KK), a pobierającego za jego klienta (art. 292. § 1 KK).
Inna droga oskarżyciela, np. uznanie że ściągając HB - ściągany jest Windows, byłaby drogą na skróty, uznaniem poszlak za dowody.
Cytat:
Napisany przez yahol
Używam jej na wlasny uzytek, bez zysku i checi dalszego rozpowszechniania.
|
Możesz

Ale możesz ją utracić (art. 293 KK)
Cytat:
Napisany przez yahol
Zaden z producentow nie wystepuje przeciw projektowi z zadnym oskarzeniem lub ostrzezeniem.
Zaden z producentow i dysponentow owych programow nie zastrzega sobie, ze projekt w jakikolwiek sposob narusza jego prawa.
|
Dzieło jest chronione prawem autorskim bez jawnego zastrzeżenia praw, od chwili jego ustanowienia (Upap, Art. 1 par. 3,4)
Ale i tak jest kupa problemów:
Na zdrowy rozum, to wiemy, że w większość skradzionych samochodów, obrobionych mieszkań, napadów - Policja ma zgłoszone i szuka sprawców.
Natomiast podejrzewam, że szukając sprawców kradzieży własności intelektualnej, Policja wykazuje się nadgorliwością i działa niekiedy na zasadzie "dajcie człowieka, paragraf się znajdzie". Skądinąd wiem, że często Policja (czy prokurator) po czynnościach i ekspertyzie biegłego, zapytuje właściciela praw autorskich o jego pomoc w ściganiu. Podobno zawsze odpowiada Microsoft, a inni niekoniecznie.
Policja ma prawo działać prewencyjnie, na podstawie wiedzy operacyjnej, np. zasadzić się na złodzieja samochodu i złapać go na gorącym uczynku, w trakcie czynu przestępczego, przed zgłoszeniem przestępstwa. Ale nie jest dla mnie jasne, czy na podstawie takiej wiedzy może dokonywać poważnych czynności jak np. przeszukanie.
A nawet jeśli może, to działanie takie, bez uprzedniego zgłoszenia konkretnego przestępstwa, wygląda mi na załatwianie czyichś prywatnych cywilnych interesów, darmowym publicznym aparatem ścigania.
Cytat:
Napisany przez yahol
(...) wszedlem w posiadanie plyty legalnie. (...)
(...) wskaz bledy w rozumowaniu (...)
|
Podsumowując, moim skromnym zdaniem:
nie wiem czy wszedłeś w posiadanie płyty legalnie i myślę, że jest możliwość udowodnienia, że uzyskałeś ją nielegalnie.