Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.10.2009, 17:28   #1
marcin133
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.10.2009
marcin133 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ulead Video Studio 11 Plus - Program do niczego? - kłopoty z przeplotem.

Witam!

Od pewnego czasu próbuję rozwikłać pewną dość już mnie flustrującą zagadkę. Chodzi o sposób przetwarzania przeplotu w plikach MPEG-2 w programie Ulead Video Studio 11 Plus.

Normalnie wyglądająca stop-klatka w materiale źródłowym z kamery w dowolnym playerze wygląda tak:

Natomiast Ulead Video Studio odtwarza ten sam materiał w taki sposób:

Widać że coś jest namotane
VS nie tylko tak odtwarza ale i tak zapisuje materiał po jakimkolwiek przetworzeniu. Dodam że jeżeli materiał źródłowy jest w formacie DivX i wynikowy materiał też jest w takowym - wszystko jest ok.

Naturalne że tak zapisana nie może być żadna płyta DVD. Efektu tego nie usunie (więc przeplotu) ani sprzętowy dekoder telewizora LCD ani żaden programowy dekoder na komputerze (PowerDVD, VirtualDub i inne pomysły)

Być może efekt ten (nie wiem - nie sprawdzałem) jest niewidoczny na zwykłym telewizorze kineskopowym ale to nie jest żadna pociecha. Tak zapisana płyta DVD - jest błędnie zapisaną płytą.

Moje pytania:

- Z tego co się orientuje Ulead Video Studio 11 korzysta z własnych kodeków MPEG <- czy tak jest faktycznie?

- Czy istnieje możliwość konfiguracji kodeków z których korzysta UVS i usunięcia, zmiany - jak przypuszczam - tej metody usuwania przeplotu?

- Jak wyglądają wasze klatki z materiałów źródłowych w plikach MPEG z przeplotem w tym programie?

Dręcze ten temat głównie z tego powodu iż ten program posiadam i aż wieżyć mi się nie chce iż jest to celowe działanie twórców. Oznaczałoby to że ten program kompletnie nienadaje się do tworzenia czegoś - do czego został stworzony - czyli płyt DVD ani obróbki materiału z przeplotem.

Dodam iż pozostałe kodeki mam zainstalowane z pakietu K-Lite Codec.
marcin133 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online