Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.02.2003, 09:03   #14
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: LiteOn LTR-48125S jaki BIOS w niego pakowac?

Cytat:
tomgoo napisa***322;(a)
Krcze jak nowy na forum poucza Zbigniefa
Tak trzymac porządek musi być
A tak naprawde wyszukiwarka to dobra rzecz
No nowy to ja jestem akurat na tym forum, ale tak w ogóle to mam niestety spory przebieg (ech lecą te latka, lecą i zanim się człowiek obejrzy to do piachu ... ).

A w tym przypadku to mnie trochę poniosło, bo kilka dni przedtem byłem świadkiem jak to się "stare dziady" - bez obrazy , wyżywały na jakimś "carte blanche", który z niewinnością dzieciątka zadawał pytanie dopiero co wyjaśnione (po raz nie wiadomo już który) trzy posty poniżej. No ja rozumiem - każdy "nowy" ma zagwarantowane prawo do wstępnego opiepszu i ustwieniu w szereg. Ale, żeby taki stary wyjadacz wyjeżdzał z takim pytaniem jak w topiku - to można to tylko wytłumaczyć lenistwem i niczym więcej - za co należy się obowiązkowo wstępny opiepsz . Nastepnie można już przejść do konkretów...
Co zostało przez zemnie i ZbigNieffa dopełnione (zgodnie z regulaminem) i rozumiem, że bez urazy z jego strony.
Sorry, za to przydługie wyjaśnienie.
A teraz konkrety: Tak mam LTR-40125S i przerobiłem go na LTR-48125W(dla własnej uciechy bo zwą mnie Electron'ik i nie zdzierżę jak nie zajrzę pod maskę jakiegoś pudełka co ma chociażby jeden tranzystor i coś tam nie "naprawię"). Wszystko niby działa z grubsza cacy. Ale mam pewne wątpliwości.
Otóż jest to słynna i nie do kończ wyjaśniona sprawa różnicy między literkami "S" i "W" - jedni twierdzą, że te wersję różnią się optyką (bez potwierdzenia od LiteOn'a), natomiast drudzy, że to idealnie ten sam model, tylko składany przez różne fabryki - a firmware są dwa bo każda fabryka odpowiada za swój (podobno LiteOn gdzieś się z tym wygadał).
Jeśli piersza wersja jest prawdziwa, to te optyki mogą się co nieco różnic i firmware może być "pod nie" optymalizowany, a więc jednak zasadne by było stosować firmware "S" do wersji "S" a firmware "W" do wersji "W". Jeśli druga wersja jest prawdziwa to "hulaj dusza - piekła nie ma" i można sobie wgrywać co kto chce i zawsze powinno być dobrze.
Powiadam wam - mam firmware W w werji S i toto zgrabnie chodzi, ale nie testowałem mojego Litka na wszystkie możliwe sposoby i w ekstremalnych warunkach więc po nocach czasami dręczą mnie koszmary, czy jednak nie powinienen tam zastosoać wersji S. Ot taki ze mnie perfekcjonista - nie wystarczy mi, że to chodzi, ale chcę wiedzieć czy chodzi optymalnie. 8)

Electron
Electron jest offline