Witajcie!
Mam wielki problem ;(
Mam notebooka podpiętego do amplitunera poprzez HDMI.
Jak odtwarzam plik w mediaplayer classic czy bestplayer w formacie mkv z dźwiękiem DTS 5.1 lub płytę DVD z filmem w której dźwięk jest DTS 5.1 to jest ok, na amplitunerze piszę DTS i 3/2.1 i jest cacy. Jak mam muzykę w postaci plików WAV czy DTS i odtwarzam w/w programami czy KMPLayer czy VLAN czy PowerDVD to albo na amplitunerze nie ma napisane DTS i jest cisza, albo piszę DTS 3/2.1 ale nie gra. Jest cicho. Czemu tak jest? Jaki odtwarzacz odtworzy mi muzykę w DTS 5.1 poprzez SPDIF w postaci plików .WAV i .DTS? Kiedyś poprzez złącza analogowe nie było problemu, tylko teraz jest jak mam amplituner i przez HDMI to ma iść. kabel jest 1.3...dziwne bo jak jest w mkv albo w dvd to idzie, a jak jest to .wav to nie

Co zrobić?
__
Dałem radę z Foobar2000 i spdif po odinstalowaniu pluginu dts. Problem jest w tym że dźwięk teraz jest trochę inny - taki jakgdyby wyższy - przez konwertowanie z 44 na 48KHz.
__
Już wiem mniej więcej why. DTS z mojej dźwiękówki wyjdzie tylko wtedy poprzez SPDIF jeśli będzię 48KHz. W programach ustawiam 48KHz ale też nie idzie ;(