Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.10.2009, 01:57   #11
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
@murt,

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie:
Cytat:
Art. 100. Ściąganie grzywny nałożonej w drodze mandatu karnego następuje w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. (...)
, ale w tej Ustawie o egzekucji stoją inne ciekawe rzeczy:

Cytat:
Rozdział 2
Egzekucja z wynagrodzenia za pracę
Art. 72. § 1. Organ egzekucyjny dokonuje zajęcia wynagrodzenia za pracę przez przesłanie do pracodawcy zobowiązanego zawiadomienia o zajęciu tej części jego wynagrodzenia, która nie jest zwolniona spod egzekucji, na pokrycie egzekwowanych należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia należności w terminie i kosztami egzekucyjnymi. Organ egzekucyjny jednocześnie wzywa pracodawcę, aby nie wypłacał zajętej części wynagrodzenia zobowiązanemu, lecz przekazał ją organowi egzekucyjnemu aż do pełnego pokrycia egzekwowanych należności pieniężnych.
§ 2. Zajęcie wynagrodzenia za pracę jest dokonane z chwilą doręczenia pracodawcy zawiadomienia o zajęciu, o którym mowa w § 1. Zajęcie to zachowuje moc również w przypadku zmiany stosunku pracy lub zlecenia, nawiązania nowego stosunku pracy lub zlecenia z tym samym pracodawcą, a także w przypadku przejęcia pracodawcy przez innego pracodawcę.

§ 4. Jednocześnie z przesłaniem zawiadomienia, o którym mowa w § 1, organ egzekucyjny:
1) zawiadamia zobowiązanego o zajęciu jego wynagrodzenia za pracę, doręczając mu odpis tytułu wykonawczego, o ile nie został wcześniej doręczony, i odpis wezwania przesłanego do pracodawcy, pouczając ponadto zobowiązanego, że nie może odbierać wynagrodzenia poza częścią wolną od zajęcia ani rozporządzać nim w żaden inny sposób;
Gdy nie zapłaciłem ostatnio 100 zł mandatu od Sanepid, to dostałem taki tytuł wykonawczy (zajęli mi konto). Ale mówimy o mandacie drogowym, więc cholera wie czy nie ma jakichś wykluczeń - ja znaleźć nie mam już siły...

Cytat:
Napisany przez murt Podgląd Wiadomości
Juz nie mowie o tym nie dostarczonym do adresata upomnieniu - ale to juz @pali opisal.
Opisał, ale zaznaczył, że nie sprawdził dokładnie, bo nie miał czasu

JEDNAK NIE MUSI BYĆ UPOMNIENIA

Rozporządzenie MF z 22.11.2001r.(Dz.U. 2001 Nr137, poz. 1541)

Cytat:
§ 13. Postępowanie egzekucyjne może być wszczęte bez uprzedniego doręczenia upomnienia w przypadkach, gdy:
(...)
3) egzekucja dotyczy należności z tytułu:
a) grzywien nałożonych w drodze mandatu karnego w postępowaniu w sprawach o wykroczenia
(...)
Fajne te nasze prawo, nie?

Ostatnio zmieniany przez pali : 21.10.2009 o godz. 02:04
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post