Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.10.2009, 15:42   #113
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin Podgląd Wiadomości
Świetlówki maja problem z temperatura barwowa i maja "barwne dziury", są osoby (np. ja) które odczuwają ich pulsacje i czasem wyczuwają efekt stroboskopowy (działa na mnie w postaci stanu niepokoju)... osobiscie używam światła zazwyczaj żarowego, lub halogenów, tak jak pisałem świetlówki tylko tam gdzie świeci się co najmniej ponad 6 h i w jakiś zakamarkach domostwa... teraz siedzę w pracy i nade mną są oprawy ze zwykłymi rurowymi świetlówkami made in Pila... nie znoszę tego światła...
Ja generalnie po wejściu do pierwszego lepszego supermarketu, po kilku minutach mam dość i oczy pieką mnie strasznie. Zakładam jednak, że tam stosowane są najgorszej jakości źródła świata, a te do zastosowania w domu nie mają już ich wad. Jeżeli jednak nie wyeliminowano całkowicie efektu stroboskopowego, to negatywny efekt będzie zawsze, jedynie w różnym stopniu odbierany przez różne osoby.

Myślę, że cel był dobry, ale posunięto się w złym kierunku aby go osiągnąć. Należało zacząć od oświetlenia ulicznego, zewnętrznego i różnego okazjonalnego, które zużywa najwięcej energii. Potem poszukać innego rodzaju zachęt, aby ludzie chcieli stosować takie światło również u siebie w domu (i tu znowu pojawia się stałe pytanie - skoro te nowe 'żarówki' są takie wspaniałe i dodatkowo dużo tańsze to czemu ludzie ich nie kupują? Nie wiem, jak inni, ale ja jeśli mam możliwość zapłacenia mniej za produkt tej samej jakości to to robię (nawet jeśli wymaga to na początku większych wydatków)). Wybrano drogę inną - zakazu - która zawsze budzić będzie opór.

A co do stosowania halogenów, to generalnie nie mam nic przeciwko, bo to światło też jest przyjemne, ale z tego, co czytałem, ono również ma zostać wycofane tylko później (chyba do 2016).

neverending path to perfection..

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 22.10.2009 o godz. 15:50
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post