Witam
Przechodzę od razu do rzeczy.
3 letni Lite-On LH-20A1H - "optycznie" ma się świetnie. Pali bardzo dobrze, czasami zaskoczy samego Pioneera 215

....No ale miało być o problemach
Od jakiegoś czasu tacka nie chce się w nim wysunąć. Wygląda to tak że kiedy nacisnę Eject to słychać tylko ze mechanizm wysuwania tacki rusza i taki odgłos jakbym po prostu przytrzymał ręką tackę nie pozwalając jej się wysunąć.
Kiedy w odpowiedni sposób podważę tackę to wyjdzie i co najciekawsze jak już się otworzy to mogę ją otwierać i zamykać setki razy i ani razu się nie zatnie.
Lecz wystarczy pół godzinki nie używania i znowu to samo.
Jako że palnik rok po gwarancji to śrubokręt w dłoń i do dzieła

Niestety moje średnio zdolne oko nie dostrzegło nic co by spowodowało nie pokój. Wyciągnąłem tackę i z powrotem włożyłem na trybiki (nic nie było połamane) i dalej to samo.
Ktoś wie czy da się to naprawić czy po prostu plastikowe części się wyrobiły i cześć??
A jeśli się wyrobiły to inne pytanie

Domyślam się że da się zrobić "swapa" takiej tacki z jakiegoś innego podobnego Litka? Jeżeli tak to za jakim modelem się rozglądać? Może ktoś ma jakiegoś zdechlaka ze sprawną tacką co by oddał w dobre ręce po kosztach wysyłki
ps. na Alledrogo potrafią "zawołać" 20zł za uszkodzony napęd i nie mówiąc już o dziwnych cenach za wysyłkę typu 18zł za list priorytetowy