Zadzwoniłem wczoraj sobie do M$ [a jak] i chciałem się dowiedzieć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a mianowicie "czy posiadając w7 x64 pro, mogę zainstalować w7 pro 32bit i aktywować go kluczem od w7 pro x64". Oczywiście pan po drugiej stronie słuchawki kazał mi zaczekać, bo sam musiał zaczerpnąć informacji. Po czekaniu około 2 minut powiedział mi, że wersja 32 i 64 to dwa odrebne systemy. Jakoś nie chciałem w to uwierzyć dlatego, że w w7 jest sporo rzeczy z visty. Także póki co zainstalowałem w7 pro 32bit i wpisałem klucz z x64 i instalator to przyjął. Co prawda jeszcze nie aktywowałem systemu, ponieważ mam jakieś jazdy ze sterownikami [nawet na 32bit], ale sądzę, że da się aktywować. Także chyba trafiłem na jakiegoś nowego człowieka :-/ w M$.
W necie znalazłem jeszcze taką wzmianke "Posiadając licencję OEM na system 32 bitowy Użytkownik może w ramach tej samej licencji zamiennie zainstalować wersję 64 bitową. Jedynym warunkiem z uwagi na szczególną charakterystykę licencji OEM jest by komputer w momencie zakupu posiadał architekturę 64 bitową. Używanie oczywiście musi odbywać się w ramach tego samego komputera z uwagi na trwałe związanie licencji OEM z licencjonowanym urządzeniem. W danym czasie użytkownik może mieć zainstalowaną i używać tylko jedną z dwóch wersji."
Ponadto z nośnika 32bit professional da się tylko zainstalować wersje professional. Jednak, jeżeli chodzi o cele czysto edukacyjno-naukowe na płytce z w7 jest pliczek Ei.cfg, po którego wykasowaniu i wypaleniu ponownym instalatora mamy możliwość zainstalowania innej wersji [chociażby bez klucza].
Dla osób, które posiadają tuner winfasta TV2000 XP Expert, radziłbym instalować system bez podłączenia do internetu, aby w7 nie pobierał sterowników na starce, bo pobiera jakieś do Conexanta, a potem są jakieś dziwne problemy. Co prawda na stronie winfasta są sterowniki typowo pod w7 x86 i x64, ale cóż.... u mnie nie działają. Idzie instalacja, otwierają się jakieś okienka, ale ciągle jest znak zapytania przy "Kontroller Multimediów wideo". Dopiero sterowniki od visty x86 działają poprawnie.
A ogólnie... Czy ktoś posiada tapetę z w7 z wersji starter ? Czyli rybki kolorowej na takim szarawym tle w dużej rozdzielczości ?
LINK