Cytat:
Zeus napisa***322;(a)
witam.
Po pierwsze fast build to program to tworzenie MACIERZY RAID!!!, aby utworzyc taka macierz trzeba miec co najmniej dwa dyski. W twoim przypadku chodzi o podlaczenie dysku do dodatkowego kontrolera pracujacego w trybie ATA, wiec prawidlowe jest ustawienie 2 czyli trzy wolne sloty i jeden z nazwa twojego dysku. Start systemu przebiega tyle samo co zwykle tylko sam POST trwa DLUZEJ A POST NIE ZALICZA SIE DO PROCEDURY STARTOWEJ SYSTEMU!!!!!!!. Pyt.3 wszystkie kontrolery na tej plycie pracuja max w trybie ATA133 wiec nie ma roznicy gdzei podlaczysz dysk.
Jak jeszcze jakies pyt to wal smialo .
Pozdrawiam
|
Dzieki za odpowiedz. Mam jednak jeszcze kilka watpliwosci wiec jeszcze pomarudze
Tak podejrzewalem, ze ten fast build to do macierzy, czyli dwa lub wiecej dyskow tego samego producenta, tej samej pojemnosci, ten sam model itp... To mnie nie interesuje, czyli juz wiem, ze trzeba tam ustawiac na ATA.
Natomiast co do tego dluzszego uruchamiania to fakt, ze to bios tylko troche marudzi a Windows juz uruchamia sie normalnie. Nie wiem tylko, czy skoro nie ma koniecznosci takiego podlaczenia (twardziela pod RAID), bo nagrywarka i CD-ROM na jednej tasmie chodza calkiem sprawnie, to nie przelaczyc tego z powrotem tak, jak bylo. Szczerze mowiac troche mnie denerwuje to kazdorazowe skanowanie (nie da sie tego jakos wylaczyc/zapisac?), ale juz nawet pomijajac to, to cale to podlaczenie dysku pod RAIDA daje cokolwiek? Wieksza wydajnosc, sprawniejsza prace?
Aha, i co ostatniego pytania to da sie gdzies sprawdzic, czy dysk pracuje w ATA133, a nie w ATA100? Wiem, ze roznica w predkosci jest zadna, ale jak juz kupilem takie cos, to chcialbym przynajmniej zobaczyc, czy dziala.
I to chyba wszystko. Ciesze sie, ze w koncu udalo mi sie to podlaczyc. Wiem juz, co poprzednio robilem zle. Po prostu podlaczalem twardziela pod RAIDa, ale slot drugi (bo byl najblizej tych zlyklych wiec myslalem, ze to pierwszy, dopiero w instrukcji sprawdzilem, ze tak nie jest). Czy zostawie takie podlaczenie nie wiem. Najpierw sprawdze, czy przegrywanie w locie cos na tym zyskalo (w koncu podlaczenie na osobnych tasmach powinno troche pomoc). Jesli nie to pewnie wroce do poprzedniego, ale przynajmniej jak zdecyduje sie na kupno napedu DVD to juz bede wiedzial, jak moge to podlaczyc.
Jeszcze raz dzieki za odpowiedz.