Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.10.2009, 09:31   #35
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No cóż, uruchamianie pieca tylko dla jednego kaloryfera to chyba iście nieopłacalna sprawa... chodzi o zużycie gazu... pomijam fakt ze nawet przy zakręconych pozostałych kaloryferach "rurki" tez się nagrzewają...

Piec bez sterownika zewnętrznego działa tak, że posługuje się własnym czujnikiem wody w obiegu C.O. czyli np. w moim przypadku ustawiam aby piec utrzymywał temperaturę na 50 stopni w obiegu i piec ja utrzymuje (reguluje to na piecu potencjometrem), temperatura wody przekroczy ustawiona wartość piec wyłączy płomień palnika, ale pompka działa nadal "ruszając" wodą w obiegu, a gdy temperatura opadnie w układzie piec załączy się... nie jest to komfortowe rozwiązanie bo piec działa ciągle... może płomień się wyłącza co jakiś czas, ale za to pompka działa i piec hałasuje a ja w przedsionku go słyszę...

najlepszym rozwiązaniem (każdy lepszy fachman to powie) najbardziej ekonomicznym jest zainstalowanie zewnętrznego sterownika, który bada temperaturę pomieszczenia i uruchamia piec lub go wyłącza gdy ta temperatura zostaje osiągnięta... Nimal myślę ze taki sterownik powinieneś sobie zainstalować, teraz wybór jest spory bowiem są sterowniki na radio, wiec można je ustawić gdzie sobie dusza zażyczy... ja jeśli mam nagrzać tylko jedno pomieszczenie a resztę nie, nie uruchamiam pieca, tylko na 15-20 min. włączam farelkę...

inna sprawa jaką zauważyłem jak stosowałem swego czasu te termostaty na kaloryferach to to ze mi się kaloryfery zapowietrzały często wiec tego obecnie nie stosuje, a obieg mam wymuszony przez pompkę pieca...