Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.10.2009, 22:12   #1079
rafalkam
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.05.2005
rafalkam zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozglądam się za jakimś upgradem kompa - coś już za bardzo zaczyna mulić w jakichś działaniach typu przeglądarka/odtwarzanie filmów.

Mój sprzęt to:
Athlon X2 4200+
MSI K9N Platinum
4x 512mb ram (2 x dual)
GF 9600gt
Dysk 250gb samsung sp2504c

Najlepiej by było gdybym mógł wymienić tylko procek ale niestety płyta ma podstawkę am2 - a teraz jakoś ciężko dostać jakieś lepsze procesory na am2 - najlepszy jaki widziałem na allegro to 6000+ - w testach niby 30% wydajniejszy od 4200+ ale jak już robić upgrade to wolałbym jakiś mocniejszy procek kupić. Niby widziałem, że są w testach jakieś procki x3 na am2 ale nie mogę ich znaleźć w sprzedaży - jeśli ktoś wie gdzie taki kupić to bardzo proszę o info.

Dokupiłem właśnie drugi dysk twardy i jak przyjdzie to zrobię sobie RAID 0 - mam nadzieję, że to trochę poprawi odtwarzanie wideo.

Tak ogólnie to chodzi mi o poradę czy da się jakoś sensownie zmodernizować ten zestaw - w rachubę wchodzi tylko wymiana procka, ewentualnie ramu - jeśli miałbym zmieniać płytę główną albo coś więcej to wtedy bym już kupił coś porządniejszego - ale na razie interesuje mnie tylko modernizacja.
rafalkam jest offline   Odpowiedz cytując ten post