Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.10.2009, 22:40   #3
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Na studia możesz zawsze iść, kwestia tego, z jaką wiedzą i jak będziesz przygotowany do matury.
Jeśli jesteś w 100% pewien, że chcesz iść na Informatykę i że np. programowanie Cię nie zrazi, to moim zdaniem więcej nauczysz się samej informatyki w Technikum, ale musiałbyś się dowiedzieć jak z poziomem samej szkoły w kwestii przygotowań do matury właśnie.
O nauce informatyki w LO zapomnij, jest tylko liźnięta, poza tym nawet jak masz profile, to marudzą z innych przedmiotów, piłują i każą Ci się uczyć przedmiotów, które najprawdopodobniej nigdy w życiu Ci się nie przydadzą (bo np. kogo na mat-fizie interesuje biologia lub geografia?).
Ja chodzę do najlepszego LO w mieście i żałuję wyboru. Najchętniej poszedłbym do jakiejś "luźniejszej" szkoły, bo przez ostatnie 2 lata uczyłem się głupot, których już nawet nie pamiętam i będę zdawał rozszerzone matematykę i fizykę na maturze, co również do niczego mi się nie przyda, ale to z powodu zmiany planów życiowych... ;-)
Moim zdaniem to wszystko jest do bani, bo szesnastoletni człowiek nie ma za bardzo pojęcia, co chce robić w życiu i jak dalej funkcjonować, a wybór szkoły średniej dość mocno łączy się z przyszłością, studiami i pracą. Prosty przykład - chciałbym iść na dzienne Prawo, ale z moimi aktualnymi umiejętnościami (mat-fiz) nie zdam matury rozszerzonej z polskiego/historii, więc nie mam takiej możliwości, a wszystko przez to, że poszedłem do LO na mat-fiz i zdałem sobie sprawę z tego, że nie chcę iść na Informatykę dopiero pod koniec poprzedniej klasy (czerwiec)...
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post