Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
wybrałem Prawo z kilku względów, mi potrzebny jest tylko i wyłącznie papierek i mgr przed nazwiskiem. Mgr Prawa. Z resztą rzeczy już sobie poradzę... :-)
Tylko potem nie oferuj nam swoich usług prawniczych jako adwokat....
|
Brawo... co racja to racja...
Osobiście wiem jedno: technikum bardzo słabo przygotowuje do matury. Na prawdę trzeba dużo pracy włożyć w przygotowanie się do studiów i do matury - bo nie oszukujmy się, jeżeli chcesz dostać się gdzieś na sensowny kierunek na w miarę dobrej uczelni musisz mieć wyniki. Dodatkowo matematyka na studiach potrafi niejednego zniszczyć. \\
Obecnie mieszkam z taki jednym po profilu mat-fiz, strasznie płacze ze nie przygotowali go do matematyki - a to on się nie przygotował - myślał ze będzie jak przesiadka z gim na liceum.. Nie jest tak, zupełnie nowe rzeczy - wymagające pełnego opanowania materiału liceum.
Sam skończyłem technikum, i wiem ile musiałem włożyć dodatkowo pracy w to aby być na studiach, aby się utrzymać, aby być tu gdzie jestem. Prawdą jest to że zmieniło mnie to zupełnie, ale jestem z tego względu dumny, a wręcz szczęśliwy.
Pamiętaj że jeżeli wybierzesz technikum, będziesz musiał pracować sam. Jeżeli wybierzesz liceum - podadzą Ci materiał na tacy - ALE TO NIE ZWALNIA CIĘ Z PRACY. Jedyna różnica to to, że podadzą Ci czego masz się uczyć
Oczywiście mówię o materiale ogólnym, Bo do samego programowania i technologii informatycznej przygotuje technikum. Tyle że technikum z założenia ma przygotować do pracy (np informatyk w urzędzie gminy).
Wiedza z techników nie jest duża - miałem okazję się przekonać robiąc policealne studium - przy technikum informatycznym. W czasie rozmów z prowadzącymi dowiedziałem się ze my robimy ten sam materiał co technikum - wtedy ugadałem się, ze przychodzić będę na sprawdziany i zaliczenia oraz na końcowy egz na technika. Poradziłem sobie - Nie chwaląc się byłem najlepszy - zastanawiaęłm się wtedy, co reszta tu robiła - prawie połowa nie zdała egzaminu zawodowego... Ogólnie brak słów)