Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.11.2009, 11:34   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Kapica: Z ulic znikną też automaty z misiami
http://manager.money.pl/news/artykul...2436.html?p=md

Szczerze mówiąc dawno takiego bełkotu nie czytałem... Nawet jeśli generalnie zgadzam się z główną tezą - zmniejszenia ilości automatów we wszelkiego rodzaju barach, knajpach itp. - to argumenty są już po prostu śmieszne, a sprawiedliwość proponowanych rozwiązań żadna.

Kilka cytatów:

Cytat:
Czyli nielegalne będzie już samo posiadanie automatu w lokalu?

Dokładnie. Każdego automatu z jakimkolwiek elementem losowym. Bez względu na to, czy jest to maszyna, w której wygrywa się pieniądze, punkty, czy nagrody rzeczowe.
Cytat:
Na pewno zna Pan automaty, gdzie metalowa łapa wyciąga maskotkę. Co z nimi?

Ich też nie będzie.

No wie Pan co, dzieciom misie zabierać...

Wolałbym, żeby dzieci wydawały pieniądze na słodycze, nawet, jak zęby im się psują. Bo przynajmniej jest z tego radość.

Ale przecież taki automat z misiami to gra zręcznościowa. Jak dobrze ustawię łapę, to wygram. Gdzie tu losowość?

Skoro maskotki Pan nie kupuje, to może Pan stracić pieniądze. Jest więc w tym element losowości, dlatego takich automatów też nie będzie. Maskotkę proponuję kupić w kiosku lub sklepie z zabawkami.
Przy tak płynnym uzasadnieniu będzie kolejny bubel prawny interpretowany różnie w zależności od widzimisie urzędnika..

Cytat:
Skoro różnie rozumiemy zasady działania automatu z misiami, to nie boi się Pan, że zmiany pozostawią wiele pola do interpretacji i nadużyć także w przypadku innych maszyn?

Dlatego właśnie nie możemy pozostawić żadnego pola do interpretacji. Cokolwiek będzie budziło wątpliwość, będzie nielegalne.
A.. no to już mamy jasność

Cytat:
To może pójdźmy dalej. Dlaczego nie zakazać Dużego Lotka. Przecież od niego też można się uzależnić.

Ale Duży Lotek nie drenuje kieszeni tak, jak automaty. Losowania kilka razy w tygodniu to nie to samo, co spędzanie wielu godzin dziennie przy automacie. Poza tym Duży Lotek nie skłania do przestępstw, a automaty owszem. Proszę pamiętać, że na automatach wszystkie pieniądze tracą najczęściej osoby, które zarabiają mało i ich na to po prostu nie stać. Z tego naprawdę rodzą się poważne dramaty.
Uwielbiam takie gdybanie nie oparte na żadnych podstawach poza "bo mi się tak wydaje". Nie ma to jak tworzyć kolejne przepisy o solidnych podstawach..

Cytat:
Ale Panie Ministrze, to proszę mi w takim razie powiedzieć, w czym Duży Lotek jest lepszy od automatu z maskotkami? Skoro jedno ma prawo być na rynku a drugie nie.

Niech mnie Pan nie wpuszcza w maliny. Oczywiście automat z maskotkami zapewne nie uzależnia. Ale przepisy muszą być jednoznaczne i nie mogą dawać pola do nadinterpretacji.
Aha...

Cytat:
A ludzie, którzy stracą pracę wraz ze zmianą przepisów? Pracownicy salonów gier, właściciele pubów, którym udaje się utrzymać biznes tylko dlatego, że wynajmują powierzchnię pod automat. Co ma im Pan do powiedzenia?

Oni zarabiają dlatego, że ktoś inny traci pieniądze. Rynek pracy jest płynny, więc myślę, że znajdą pracę.
A nie, jak on myśli, że oni znajdą pracę, to czuję się uspokojony...

Reszty mi się już nie chce komentować. W końcu skoro oni myślą, że będzie dobrze, to jak można im nie wierzyć. W końcu już tyle razy udowodnili, że zawsze mają rację...........

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post