Witam!
Kilka miesięcy temu orientacyjnie dowiadywałem się o mocny zestaw głównie pod montaż video.
Trochę czasu upłynęło więc ponawiam pytanie.
Proszę o pomoc w wyborze najważniejszych podzespołów.
Budżet: do 4500 zł wraz z systemem windows. Bez monitorów.
Procesor: Na penwo Intel. Nie mam doświadczenia dotyczących nowych procesorów serii i5 i i7. Lepsze to niż Quady?
W swoim obecnym kompie mam Core2Duo E8400. Dobry model, daje rade. Również przez Was polecony
Dysk twardy: 2X 1TB Samsung. Modelu jeszcze nie wiem.
Płyta główna: nie wiem, zdaje się na Was. Jeśli od Asusa nic lepszego nie będzie to niech będzie Asus tylko z koleji jaki pod procka?
Grafika: na pewno mocna, wiele wyjść mile widzianych. HDMI. Chcę wychodzić z obrazem na 2 monitory Samsung P2370 po DVI. Docelowo też będzie wypuszczany obraz na telewizor LCD Full HD. A może 2 karty? Czyli SLI?
Pamięć RAM:Tu nie wiem co obecnie najlepiej wybrać. Jaki rodzaj byłby najlepszy. Liczę na Was. Min 4GB. Marka? hmmm Patriot, OCZ?
Dźwięk: Creative Sound Blaster X-Fi Titanium albo Xtreme Audio? Nieookrojone wersje z wyjściami optycznymi.
Zasilacz: pow. 650W Chieftec albo Corsair z odpinanymi kablami
Obudowa: Thermaltake lub Chieftec. Musi być przewiewnie
Monitor(poza budżetem): Jak wspominałem 2X Samsung P2370
http://www.samsung.com/pl/consumer/d.../EN&fullspec=F W dotykowe chyba nie będę jeszcze się pakował
Optyka: zobaczymy ile zostanie kasy to może nagrywarkę blueray się uda. Ale to nie priorytet.
Wielkie dzięki za sugestię i porady.