Cytat:
Napisany przez Smartek
(...)
Swoją drogą, to jest dziwna sprawa u mnie z tymi końcówkami momentami.
(...)
Zdarza mi się też pisać tak jak słyszę, czyli np. "p" zamiast "b", "k" zamiast "g", ktoś wie o co chodzi? (...)
|
Myślę, że wiem. Powodem są Pabianice, czyli rejon gdzie przez ostatnie dwieście lat przyjechało pół świata. To zostawiło ślady w języku, zarówno w leksyce jak i wymowie. Wiem to też z autopsji, kilka lat temu spędziłem dzień w Pabianicach i słuchałem
Ty jesteś młody i uczysz się dopiero, tak jak niemowlak, który próbuje różnych wersji. Słyszysz "obcych" w radio i TV, a na dodatek język bazowy - pabianicki, masz skomplikowany i niejednorodny. Nie wiem co u Ciebie dominuje, musiałbym Ciebie posłuchać, wynotować leksykę i poszukać wpływów, ale na pewno miałbyś "łatwiej" gdybyś np. wychował się na podlaskiej wsi.
A co do końcówek: posłuchaj starszych miejscowych i zobaczysz, że główną cechą wymowy łódzkiej jest zniekształcanie, unikanie zmiękczeń w końcówkach, szczególnie czasowników w I os. l. poj.
Cytat:
Napisany przez Smartek
(...) Głównie jak nie przywiązuję większej uwagi do tego, co aktualnie staram się przekazać. (...)
|
Jak każdy młody, nie przejmuj się - przejdzie

Przeczytaj dokładnie jakich bzdur naopowiadałeś mi w temacie Liceum s. Technikum (nic nie szkodzi, domyśliłem się w czym rzecz).
Cytat:
Napisany przez Smartek
Nie mogę się powstrzymać, żeby nie wypisać błędów:
"zakurzone" (w temacie),
"nie mam" - nie z czasowniki osobno,
"póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno,
|
Mamy tu kilka poważnych błędów
Nie mogę się powstrzymać Nie mogę powstrzymać się
RJP nie uznała przestawienia zaimka zwrotnego
się za błąd, głównie z tego powodu że w bardzo wielu konstrukcjach takie przestawienie ma różne funkcje, choćby ekspresywne; szczególnie w zdaniach pytających. Jednak w zdaniach oznajmujących, w szczególności w tekstach urzędowych, oficjalnych, naukowych, prasowych takie przestawienie uważane jest za poważny błąd, przez niektórych nazywany infantylizmem językowym. Tutaj mamy swobodną wypowiedź na forum, jednak treść tej wypowiedzi powinna skłaniać do niepopełniania tego błędu
Nie mogę się powstrzymać, żeby nie wypisać błędów:
"zakurzone" (w temacie),
"nie mam" - nie z czasowniki osobno,
"póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno,
Nie mogę powstrzymać się, żeby nie wypisać błędów:
- "zakurzone" (w temacie),
- "nie mam" - nie z czasownikami osobno,
- "póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno.
LUB
Nie mogę powstrzymać się, żeby nie wypisać błędów:
- "zakurzone" (w temacie)
- "nie mam" - nie z czasownikami osobno
- "póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno.
Niestosowanie myślnika lub dowolnego innego punktora jest błędem edytorskim, gdyż taka forma przysługuje tylko tekstom składanym w ciągu (wersja z przecinkiem ) lub poezji.
No i kropką kończymy zdanie, a nie przecinkiem
Jest jeszcze kilka innych blędów, ale dam spokój językowemu ORMO.
Wypowiedziało się w temacie
dwóch moderatorów, którzy subtelnie i dowcipnie zwrócili uwagę autorowi wątku i nie powinieneś Smartku ich wyręczać