Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.11.2009, 13:02   #20
Matefusz
Guru

Data rejestracji: 10.10.2004
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Uszkodzony dysk (fizycznie)

Witam!

Mam problem z dyskiem koleżanki. Poprosiła mnie o pomoc z odzyskaniem danych. Na początku myślałem, że partycja się wywaliła ale okazuje się, że jednak dysk jest uszkodzony fizycznie (tak mi się wydaje, profesjonalistą nie jestem) Podczas podłączenia do komputera (chodzi o dysk laptopowy, hitachi) co kilka sekund "coś" brzęczy, tak jakby silinik zwalniał i zaczynał od nowa. Niby dysk jest ukazany w menadżerze urządzeń (nazwa modelu) oraz w zarządzaniu dyskami jest pokazana niezainicjowana partycja. Po próbie inicjacji wyskakuje błąd i w dzienniku zdarzeń systemowych jest pokazany "błąd bloku"

Moje pytanie brzmi. Czy istnieje jakaś możliwość (softwareowa) aby ruszyć ten dysk? Jeżeli nie to czy ktoś miał do czynienia z firmami odzyskującymi dane (koszty)?

Koleżance zależy na tym dysku ponieważ są na nim zdjęcia. W innym przypadku (filmy etc) nie zawracałaby sobie głowy...