Cytat:
Napisany przez GENERiC
Jak laser jest ten sam to flashowanie EEPROMu nie jest potrzebne. Ale jak tak chcesz to jest artykuł o tym na kCDRi.
|
To zależy od tego czy ten model lasera był fabrycznie montowany w tych modealch PS2. Ja tam ich na pamięć nie znam - taka hipoteza (np. jak ktoś kupił na alledrogo "nówka sztuka"

).
Ale jeśli faktycznie był to i faktycznie nie ma potrzeby.
- - -
Cytat:
|
Panowie ,pisze dalej bo lubie rzeczy doprowadzić do końca i może to komuś się przydać.Do rzeczy.Próbowałem jeszcze wyregulować laser i o dziwo działa,lecz nie do końca.
|
A czym Waść regulował? Bo jak sięgam pamięcią Slimy nie posiadają zębatek. Jak kręciłeś potencjometrami to już można powiedzieć, że zabiłeś go. Tego się na oko nie robi - od tego są oscyloskopy i nie robi się tego na nowych laserach, które z założenia że są nowe powinny bez problemu czytać wszystko.
Cytat:
|
polega na tym że nie czyta płyt które mają powyżej 4 GB !tj. są nagranę na całą płyte.
|
Masz modchip, więc sprawy TOC nie mają tutaj znaczenia. Ja myślę, że to po prostu zbieg okoliczności. ;]
Nawet gdyby coś tam blokowało Ci szyny etc. po którym sobie jeździ laser "do połowy" to i tak nie ma związku z weryfikacją nośnika.
Cytat:
|
Zauważyłem że taśma łącząca laser z płytą jest lekko zagięta ale nie rysuje płyt.Nie spotkałem sie jeszcze na forum z takim objawem.
|
Będzie zagięta. Nie wiem jakie to zagięcie jest i jak u Ciebie wygląda, ale nie będzie idealnie "na maksymalną długość" (nie wiem ja kto opisać). Także zagięcie będzie (choć nie może być zbyt długa bo może wyleźć przez ten otwór i ocierać o nośnik).
Jeśli zagięcie jest bardzo mocne to możliwe, że w środku któraś żyła pękła. Ale o to to się trzeba postarać i wg. mnie wtedy by w ogóle niczego nie odczytywał (pewnie nawet nie byłby widziany przez konsolę).
Cytat:
Chyba to jednak jest wina mechanizmu nie lasera...
Jakby ktoś mial jakieś sugestie na ten temat byłbym wdzięczny.
|
Ja w zasadzie nie mam. Skończyły mi się. Zakładając, że wszystko jest jak opisujesz to ja nie mam bladego pojęcia co może być nie tak.