17.11.2009, 22:14
|
|
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
|
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A jeśli w miejsce "wieszania krzyży" wstawisz cokolwiek innego - nie wiem, kradzież, chodzenie nago, morderstwo? Nie chodzi tu oczywiście o porównywanie tych przestępstw (wykroczeń) 'wagowo', ale o sposób myślenia. Jeśli ktoś nam coś z góry narzuca, to jest to złe. Otóż niekoniecznie. Nikt nie stara się nas zmusić do zdejmowania krzyży ze ścian dlatego, że tak mu się podoba, czy chce nam zrobić na złość, ale dlatego, że takie jest obowiązujące prawo. Prawo, które istnieje również w Polsce i nie zostało nam narzucone przez Unię.
Dalszy tok myślenia jest tu więc dla mnie bardzo przesadzony...
Jeszcze co do stwierdzenia, że ateiści nie powinni się wypowiadać na temat chrześcijaństwa bo nic o nim nie wiedzą. Według mnie jest dokładnie odwrotnie. To wierzący bardzo często bronią religii, tak naprawdę nie mają pojęcia o tym, w obronie czego stają. Ateiści z kolei (oczywiście nie wszyscy) mają pewną wiedzę, która pozwala im podjąć świadomą decyzję. Ich decyzja jest z wyboru, decyzja wierzących często z niewiedzy, czy po prostu założenia, że skoro wszyscy, to ja też.
|
Jeśli chodzi o wypowiadanie się niewierzących na temat wiaty, to już napisałem wyżej, ale jak widzę nic nie dociera, absolutnie nic. Na tym cuda polegają.
|
|
|