Dziwne zachowanie się napędu
Witam
Mam w komputerze dwa napędy DVD:
Samsung SH-S202J
NEC ND-3550A
Problem pojawia się w momencie próby podpięcia tych napędów na jednej taśmie. Samsunga ustawiłem jako master, NECa jako slave. Kiedy są podpięte na jednej taśmie to pojawia się problem z NECiem polegający na tym, że nazwa napędu w systemie ulega losowym zmianom. Właściwa nazwa tego NECa w systemie to: _NEC DVD_RW ND-3550A, ale ulega zmianom na np. _NEO DWD_RW NO-3550A, _NXO DVD_RO NU-3550A, itp. Czasem w miejscu nazwy napędu pojawiają się jakieś zupełnie arbitralne ciągi znaków @$%%%%%##@#%%. Oczywiście nazwy te widziane są już w ten sposób przez BIOS, więc nie jest to problem po stronie systemu operacyjnego. Kiedy którykolwiek z napędów podepnę osobno, np. na jednej taśmie z twardym dyskiem, to problem ten znika.
Problem mnie wkurza, ale niestety nie mam pojęcia w jaki sposób ustalić przyczynę jego powstawania (poza kupnem kolejnego napędu by się przekonać). Kolega twierdzi, że to pewnie Samsung powoduje problem, bo to badziej. Badziej czy nie badziej, to tego typu wyjaśnienie mnie jednak nie przekonuje. Zastanawiam się natomiast czy problem nie leży po stronie płyty głównej (Gigabyte GA-8PE800), ale też nie mam pojęcia w jaki sposób to zdiagnozować. Czy ktoś z Was zetknął się z podobnym zjawiskiem i mógłby coś poradzić?
Pozdrawiam
|