Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.11.2009, 11:40   #2148
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Troche czasu minęło, umts sie upowszechnia.

Chciałbym sie dowiedzieć jakie sa Wasze odczucia jeżeli chodzi o ten system. Głównie chodzi mi o zużycie energii w telefonie.
Używam telefonu 3G od kwietnia (gsmart ms800), pare ostatnich miesięcy spędziłem w trybie GSM, bo uznałem że nie ma co zużywać baterii. Pare dni przywróciłem backup systemu i spodobała mi sie ikonka 3G której dawno nie widziałem Więc została.

No i ... ja nie widze w praktyce żadnych różnic między długością działania telefonu w 2G i 3G. Oczywiście stoperem nie mierzyłem, to jest bardzo nieprecyzyjne, ale takie są moje odczucia. Znalazłem też w sieci głosy że niektórym telefon w 3G działa ... dłużej. I że być może ta prądożerność dotyczy intensywnego korzystania z HSDPA.
Oczywiście przeważają głosy, że przy korzystaniu z 3G telefony nagrzewają sie jak diabli i działają o połowe krócej.

Ja nie rozmawiam dużo, być moze ludzie intensywnie dzwoniący odczuwają większe różnice.

Natomiast wysyłanie/odbieranie MMSów, nie mówiąc już o czymś poważniejszym przy pomocy EDGE to czasem porażka nawet przy dobrym sygnale.
Raz (te ceny.. ) przy pomocy HSDPA ściągnąłem pare MB danych i działało to jak łącze stałe - różnica jest ogromna.

Więc jak to jest? Może wcale nie jest tak źle jak nam sie wydaje. Za łączność w moim telefonie odpowiada typowy MSM6280 znajdujący sie w wielu zwykłych telefonach (np LG Viewty).
Czytałem (linka teraz nie znajde) że UMTS wykorzystuje odbicia fal, tak jak wifi n. Niektórzy użytkownicy twierdzą że mają lepszy zasięg 3G niz 2G (kiedys podawałem linka).

Czy warto więc wyłączać funkcje za którą zapłaciło się ciężkie pieniądze przy wyborze telefonu (gsmart MW700 był 200zł tańszy) i która działa? Może jednak nie. Przynajmniej dopóki jesteśmy w zasięgu i telefon nie przełącza sie co chwila na GSM.

Chciałbym więc poznać wasze OBECNE opinie, nie jakieś powtarzane zabobony z roku 2007 przy użyciu pierwszych telefonów z niedopracowanym firmware i gdy w mieście był jeden nadajnik.
Windows XP też był uważany za niesamowite gówno jak sie pojawił - a teraz jest tak kultowy że nawet siódemka niektórych nie kusi.

PS Play fresh dochrapał sie wreszcie porządnego pakietu internetowego - za 15zł/mc mamy 0,5GB, możliwe są opcje do 2GB (za 40zł).
Nie jest to może rewelacja (tzn nie wiem ), ale w porównaniu z 5MB za 5zł widać znaczny postęp
3G teraz kusi jeszcze bardziej, tym bardziej że z telefonu WM można zrobić access point

PS2. Troche to nie na temat, jednak dyskusje o telefonach są raczej prowadzone w tym wątku. Jeżeli któryś moderator uzna to za słuszne, niech przeniesie temat do nowego wątku.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.11.2009 o godz. 12:13
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post