Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.02.2003, 19:49   #28
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na początek dodam tylko iż poniższe dygresje nie tyczą się "Golomb-a" ,a są tylko ogólną ,luźną wypowiedzią .

"Wiec co to moze byc?"
Myślę że to "coś" ma swoje źródło w samym nastawieniu pytajacego .
Owe nastawienie dotyczy kilku grup forumowiczów ,które to pozwole sobie pokrótce przedstawić .

Grupa nr.1 - roztargniony .
Forumowicz roztargniony pozostawia pytanie na forum i zapomina że je kiedyś postawił .Odpowiadający produkuja się jak mogą ,aż w końcu zauważają iż pytający jest od kilku dni nieobecny na forum ,prawdopodobnie zapomniał o pytaniu lub też rowiązał problem nie mówiąc o tym nikomu .

Grupa nr.2 - guru
Forumowicz z tej grupy zadaj pytanie ale i tak wie że nikt nie ma szans podać poprawną odpowiedź .Dlaczego ? - jak on - wielki guru nie zna odpowiedzi to jakim cudem ktoś może rozwiązać jego problem ? .

Grupa nr3 - impulsy lecą
To w zasdzie forumowicze korzystający z modemu .
Trzeba szybko wlecić i wyleciec z sieci - więc czytają co czwarte zdanie z odpowiedzi patrząc ukratkiem na zegarek .

Przykład .
Odpowiadający na pytanie X :
"Myślę iż lepiej dać sobie spokój z automatycznym sprawdzaniem wirusów przez program NAV i zabrać się do unieszkodliwienia wirusów w komputerze ręcznie ,przez przeskanowanie partycji"

Pytający czyta co drugi wyraz (bo impulsy lecą) i wychodzi mu :
Myślę iż lepiej dać sobie spokój i zabrać się do unieszkodliwienia komputera ręcznie"

Grupa nr4 - za groma nie rozumiem co ten człek mi tutaj pisze .
Typowy przykład braku zrozumienia w trakcie czytania odpowiedzi .
Ten przypadek dobitnie podkreśla fakt iż czasem trudno przekazać wiadomosci w postaci tekstu pytającemu .
Przykład .
Odpowiadający :
Partycja "D" pozostanie nietknięta ,do momentu aż program PM na nasze życzenie nie sformatuje jej .

Pytający doskonale wszystko rozumie :
Patrycja D. pozostanie nietknięta aż ją niejaki PM pozbawi dziewictwa .
Wszysko jest jasne ale co ma wspólnego ten cały PM ,który ma ochote na Patrycje z moim dyskiem twardym ? .

Oczywiście każda z tych grup potrafi urozmaicić dane forum .
Wszystkie razem tworzą dopiero pełną całość zwaną "Forum" .
Osobiście staram sie za wszelka cenę unikać nieporozumień związanych z ewentualnym brakiem zrozumienia mojej wypowiedzi ,dlatego tez styl pisania jaki sobie upatrzyłem jest taki jaki jest .
Domyśłam się iż przez to może urażam godność niektórych zaawansowanych użytkowników sprzętu komputerowego ,jednak ponad wszystko cenie sobie jasność wypowiedzi i ją staram się propagować .
Nie lubie odpowiadać na to samo pytanie 3X tylko z tego względu iz zagmatwałem odpowiedź .
Trudno jest po jednym poście stwierdzić czy pytający nalzy do grupy zaawansowanych w danym temacie ,dlatego też wszystkich pytających na początku traktuję zawsze jak początkujących .
Stwierdzenia typu "zmień styl" ,"nudzisz" - puszczam bokiem ,gdyż tutaj nie chodzi o styl ,a o pomoc w rozwiązaniu konkretnego problemu .
Piszesz Yahol że jest nas dwóch ? - to fajnie bo gdybym był sam to pomyślałbym iż tylko mnie tutaj olewają ,a to dałoby mi dużo do myślenia .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post