THX
ale nie jestem prawnikiem, ani nie mam doświadczenia w kc i mogę grubo mylić się.
Jedyne czego nauczyłem się, to własnoręczne sprawdzanie przepisów. Można pomylić się, no ale jednak warto sprawdzać.
//edit
Dopiszę jeszcze czemu uważam, że art. 544. § 1 może mieć zastosowanie: chodzi o miejsce spełniania świadczenia. Najważniejsze są ustalenia stron i możliwa jest modyfikacja adresu wysyłki - nie będzie to zmianą miejsca świadczenia. Ale loki zamówił wysyłkę "do kolegi" i to już może mieć konsekwencje, bo wysyłka jest do innego odbiorcy niż strona transakcji.
Ale nawet bez tego artykułu sytuacja jest niekorzystna, bo nie stosując go, za moment wydania należałoby uznać moment odbioru przesyłki, od którego to dopiero zaczyna się okres w którym można odstąpić od umowy.
I stąd wydaje mi się, że ustawa nie zwalnia z obowiązku odebrania przesyłki, o ile sprzedawca wykonał swoją część umowy prawidłowo.
Ale nie wykonał umowy prawidłowo i stąd loki nie musi pokrywać szkód, bo nie powstały z jego winy. Także sama umowa nie została zawarta prawidłowo (choćby brak wskazania dostawcy).
Zobaczymy co rzecznik powie