Tutorial to chyba nie będzie ale moje spostrzeżenia i uwagi.
Zaczęło się od kupna obudowy na HDD cena 69,99+kw. zmyślą o zamontowaniu starego dysku z laptopa 120gb.
Wiec zamontowałem HDD do kieszeni i odpalam XBOX 360 i co i nic dysku nie widać mówię pewnie trzeba usunąć partycje rozkręciłem obudowę
podpinam do PC kasuje partycje i znowu do X i znowu nici dysku nie widać.
Mówię sobie trzeba zrobić jedna partycje FAT32 biorę się do dzieła i sprawdzam na X i dalej nie widać dysku.
Zaczynam lekturę na www co i jak znalezione tutoriale z 2007 i 2008r. i jedyny dysk jaki się nadaje to WD serii BEVS. do tego jeszcze trzeba mieć kontroler SATA na chipsecie VIA(unikat)
Patrze na swój WD no ale seriia nie ta BEVT powoli traciłem nadzieje że coś z tego będzie.
Zapytałem tu i tam i po lekturze linka od @Creew nadzieja się pojawiła.
HDD miałem podpięte do PC na MB z chipsetem X48 i ICH9R
do 4 kontrola SATA resztę dysków wypiłem w biosie ustawiłem tryb IDE.
Ostatnia wersja
HDDHackr v1.22 obsługuje mój dysk.
Zaczynam wedle instrukcji HDDHackr v1.22 + plik z oryginalnego dysku 120g.
HDDSS.BIN do znalezienia na www zgrywam na USB
restart kompa widzę magiczne
C:/
postanowiłem użyć opcji AUTO
-wpisujemy komendę C:/hddhackr odpala się program postępujemy zgodnie z instrukcjami wpierw detekcja urządzeń podajemy nr. kontrolera do którego podpięty jest HDD
- kolejne zapytanie dajemy
F
- wprowadzamy nazwę pliku z oryginalnego dysku czyli HDDSS.BIN
- program prosi o podanie nazwy pliku na zapisanie pliku odtworzenia dysku do pierwotnej postać w razie niepowodzenia nazywamy go jak nam podpowiada czyli UNDO.BIN
ostatni etap potwierdzenie czy chcesz wgrać oprogramowanie spowodujące zgodność z XBOX 360 w moim wypadku zgadzam się.
i tu był pierwszy problem w wersji programu v1.00 taka o dziwo się mi pobrała za pierwszym razem wywalił błąd
LBA sieze does not match!
zacząłem znowu czytać link od @Creew i Version History gdzie znalazłem info
* Bug fixed, that caused errors like "LBA size does not match"
więc patrze co i jak i doszedłem do wniosku że mam zła wersje programu
kolejna próba i tym razem procedura zakończyła się sukcesem.
wszystko ma na celu wgranie do dysku WD firmware od FUJITSU bo taki jest tylko rozpoznawalny w XBOX 360 a dlaczego tylko do WD trzeba by zapytać autorów HDDHackr
po wszystkim podpoiłem dysk do X i znowu dysku nie było widać ręce mi opadały podpoiłem dysk do PC. wykryło go jako FUJITSU pod WIN nie było widać żadnych aparycji.
w programie
Xplorer360 wykryło 3 partycje.
odpiłem HDD i znowu do X i tym razem SUKCES XBOX360 rozpoznał już dysk 100% zadowolenia
Na koniec dodam że wszystkie info. jakie znalazłem na www tylko mnie odstraszały i odpowiedzi na forach że tylko dyski BEVS się nadają i reszta dziwnych wymagań okazała się nieprawdą .