|
naprawa dysku twardego
[QUOTE=Jarson;1064549]Możliwe jest, ale...
]
Próbowałeś wyjąć dysk i podpiąć go do innego komputera?[/QUOTE
Cześć,
Cieszy mnie ta informacja. Czy masz jakieś doświadczenie w tym względzie czy jak w moim przypadku oparta na teorii spekulacja.
Oczywiście że wyjąłem dysk i podpiąłem do innego komputera i niestety nie dał się czytać stąd przekonanie że uszkodzony jest interfejs dysku (dysk słychać w momencie startu komputera i świeci się jego diodka.
Następnie pojawia się ekran Windows Error Recovery:
"Windows faild to start. A recent hardware or software change might be the cause. To fix the problem ...."
i zaleca użycie płytki instalacyjnej Windows.
Próba startu bez płytki (w tym momencie dysk słychać i świecie się jego didka) w dowolnym mode kończy się
ekranem Windows Boot Manager:
"Windows faild to start. A recent hardware or software change might be the cause. To fix the problem .... użyj dysku instalacyjnego.
"
Podaje też następujący komunikat:
File: \Windows\System32\config\system
Status: 0xc00000e9
Info: Windows faild to load because the system registry file is missing, or corrupt
Po włożeniu Recovery Disc i restarcie pojawia się komunikat:
"Windows is loading files...."
po zakończeniu procesu ładowania zapala się diodka dysku i po kilkunastu sekundach na ekranie pojawia się kursor. Dysk wyraźnie słychać stym że oprócz normalnego odgłosu pracującego dysku słychać w odstępach co kilka sekund ciche aczkolwiek wyraźne stuknięcia jak uderzenia piłeczki pingpongowej o blat stołu. Po upływie kilku minut diodka dysku gaśnie i dysk staje. Na ekranie jest tylko kursor i nic się nie dzieje.
Mój laptop ma około 1,5 roku i jest to Vaio VGN-AR61M. Ze względu na bezcenne dla mnie niezarchiwizowane jego zasoby chciałbym odzyskać ten dysk i stąd pomysł na próbę wymiany jego interfejsu.
Pozdrawiam
warycho
|