Witam wszystkich na tym forum - to mój debiucik
Niestety, trafilem tutaj z powodu problemów jaki sprawia mój nowiutki LG 8481B. Problem polega na tym, że płytki (Platinum x48 z nośnikiem produkcji Riteka, ale nie tylko) nie dają się palić x48. Żeby było lepiej, nagrywarka zamiast zwolnić i wypalić płytkę przy ciut mniejszej prędkości, zwalnia kilkakrotnie (słychać charakterystyczne piszczenie o obniżającym się tonie), po czym wywala błąd zapisu ("write error" "could not perform EndTrack"). Gdy rozpoczynam nagrywanie x24 wszystko kończy się dobrze, x32 podobnie, ale przy x40 i x48 najczęściej płytka ląduje w koszu. Kilka razy nagrywarce udało się "ocalić płytkę" i nagrać ją w 5-7 minut, ale zwykle palenie x48 kończy się błędem zapisu i wyrzuceniem płytki.
Myślałem, że to coś z moim sprzętem, ale winda XP nie sprawia mi problemów, ASPI mam jak trzeba, UDMA włączone, kabel 80 żyłowy, stery do IDE najnowsze i poprzednia nagrywarka nie sprawiała żadnych problemów... Nawet najnowszy bios (1.02) wgrałem w nadziei, że to coś zmieni, ale kanał

Napiszcie, czy u Was też LG-ki 8481B wywalają błąd zapisu przy zbyt dużej prędkości, czy zwalniają (jak bardzo?) i dokańczają płytki bez problemu? I jak zachowują się w podobnej sytuacji LiteOn-y?
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.