Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.12.2009, 21:55   #1
Piotr30
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.12.2009
Piotr30 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka Samsung DVD-R119, a płyty DVD-R

Sprawa wygląda następująco:
Kupiłem w 2006 roku stacjonarną nagrywarkę Samsung DVD-R119 (srebrna), za niewielką cenę jak na tamte czasy (499 PLN), która od początku była wrażliwa na różne marki płyt DVD-R. Od początku nagrywam na niej na tryb SP, czyli 2h i 7 minut materiału DVD-Video (.VOB). Nagrywając na płyty: Verbatim, Esperanza, EMTEC, okazało się, że po finalizacji płyty, materiał zaczynający się od około 40-tej minuty, zaczął się zacinać - wniosek z tego taki, że owa nagrywarka "nie lubi" w/w płyt.
Przerzuciłem się na płyty TDK DVD-R - okazało się, że są najlepsze i materiał nie zacina się na TDK-ach.

Do czego zmierzam:
Po pewnym czasie pojawiły się "dziwne" płyty TDK DVD-R, z kodem zaczynającym się na: "-REC...", "-REA...", "-REB...", które po nagraniu na nagrywarce Samsung, zacinały się również.
Gdy kupowałem TDK DVD-R z kodem zaczynającym się na: "BCH...", to materiał płynnie był odtwarzany na wszelkich sprzętach - całe 2h i 7 minut nie zacinały się.

Moje pytania są następujące:
1) Czy płyty TDK DVD-R z kodami "-REC, -REA, -REB", to są płyty podróbki, bo takie mam wrażenie. Mam również przypuszczenie, że są to płyty Titanum, które takie kody posiadały - bynajmniej w latach 2006-2007?
2) Czy ktoś z Was miał / ma podobny problem, czyli Nagrywarka Samsung DVD-R119, a nagrywanie na płyty DVD-R, z których większość się zacina?

P.S. Mam przypuszczenie, że oryginalne płyty TDK DVD-R, to tylko z kodem zaczynającym się na: "BCH...".
Jakoś ostatnio widzę więcej w marketach i sklepach komputerowych, tych TDK - "-REC, -REA...", przypuszczam, że to podróbki.
Mają nawet taki specyficzny, dziwny zapach jak płyty Titanum, których mam kilka w swoim archiwum.
Piotr30 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online