Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.12.2009, 02:15   #6
warycho
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.12.2009
warycho w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Witaj

Zdarzyło mi się robić coś takiego, ale w tamtym przypadku to było pewne, że padła elektronika.

W tym wypadku wygląda na to, że dysk jest jak najbardziej odczytywany. Moim zdaniem wygląda to tak: po podłączeniu Twojego dysku do innego komputera system próbuje wystartować właśnie z Twojego dysku, a nie dysku z tamtego kompa. Oczywiście nie jest w stanie się uruchomić, ponieważ występuje niezgodność sprzętu - dlatego wyświetlany jest ten komunikat:

Spróbuj najpierw wejść do BIOSu tego komputera, do którego podłączyłeś dysk, a następnie ustawić właściwą kolejność bootowania, tak żeby system nie uruchamiał się z Twojego HDD.

Pozdrawiam
Cześć Jarson,

dziękuję za komentarz.

Ja też teraz mam już większe przekonanie, że dysk ma uszkodzony interfejs. Jest to jakieś dziwne uszkodzenie, które powoduje, że
dysk jest widziany przez bios mojego Vaio ale nie pozwala mu wystartowć Visty (zachowanie się laptopa opisałem szczegółowo
w poprzednim wpisie).

Po podpięciu tego dysku do innego komputera (był to stacjonarmy PC z Windows XP nie udało się odczytać zawatości dysku pomimo że również bios tego komputera widział ten dysk a Windows Explorer Xpeka wyświetlał ikonkę tego dysku. Jednak kliknięcie w tę ikonkę nie pozwalało odczytać zawartości dysku a zawieszało komputer a nawet raz spowodowało jego zresetrowanie się. Co ciekawe komputer po podpięciu uszkodzonego dysku był mocno spowolnony - coś go bardzo silnie obciążało, uruchamiał swojego Xpeka z wielką trudnością. Nie dało się natomiast uruchomić Visty z uszkodzonego dysku.

Po wstawieniu dysku z innego laptopa (była to Toshiba z Vistą) do mojego Vaio, mój laptop bez najmniejszego wysiłku odpalał Vistę z tego dysku i widział i czytał wszystkie zasoby tego dysku.
***12288;
Takie dziwne zachowanie uszkodzonego dysku daje szanse na jego naprawę poprzez wymianę elektroniki w celu odzyskania danych. Spróbuję się tym pobawić później ale teraz zamówiłem już nowy dysk - 500 GB Seagate ST9500420AS Momentus 7200.4,2.5", SATA 3Gb/s, 16 MB Cache, NCQ - szybszy, większa pojemność i mam nadzieję że bardziej niezawodny.

Jeżeli masz jakieś inne sugestie to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
warycho

warycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post